Svetlana Țihanovskaia pleacă în SUA pentru discuții privind rezolvarea crizei din Belarus

Svetlana Țihanovskaia, iunie 2021

Lidera opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia se va întâlni cu politicienii americani în timpul vizitei sale în Statele Unite, de săptămâna viitoare, menită să găsească modalități de rezolvare a crizei din Belarus.

Biroul de presă al liderei exilate a opozitiei din Belarus a anunțat vineri vizita pe rețeaua Telegram, spunând că etapele vizitei vor cupride întrevederi cu politicieni și experți din diaspora belarusă la Washington, New York și în California. Un oficial american citat de AFP a declarat că Țihanovskaia se va întâlni cu oficiali de la Casa Albe în timpul vizitei sale.

Biroul de presă al liderei opozitiei a declarat că echipa sa a fost în contact cu Departamentul de Stat al SUA și cu ambasadoarea americană în Belarus, Julie Fisher, care nu a putut să-și ocupe postul la Minsk, deoarece guvernul din Belarus i-a refuzat viza.

Anunțul vizitei lui Țihanovskaia în Statele Unite vine pe fundalul unei represiuni masive asupra presei independente și organizațiilor neguvernamentale care promovează democrația și respectarea drepturilor omului.

Vineri, forțele de securitate au atacat birourile și casele mai multor jurnaliști independenți din Belarus, intrând cu forța inclusiv în biroul Radio Europa Liberă/Radio Libertatea din Minsk.