Sărbători cu moldoveni… citaţi de judecători

Your browser doesn’t support HTML5

Sărbători cu moldoveni… citaţi de judecători

În timp ce un prieten de-al meu era plecat în Marea Britanie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a modificat regulile de traversare a frontierei aşa încât la întoarcerea în Moldova cetăţenii trebuiau să prezinte un test PSR negativ. Prietenul meu a aflat mult prea târziu de această restricţie, mai exact a aflat chiar în clipele în care făcea coadă la ghişeul Aeroportului Chişinău, cu paşaportul în mână.

Dintr-odată, el a remarcat un fapt curios: mulţi dintre moldovenii care se întorceau acasă prezentau citații de chemare în judecată sau programări urgente la medic. A înţeles totul când, neavând testul PSR, a fost rugat să completeze fișa epidemiologică electronică prin intermediul căreia se obliga să intre în carantină timp de 14 zile. Fiind responsabil, s-a conformat, dar citind cu atenție Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, a observat că în ART 10.5 al hotărârii sunt prevăzute excepții de la carantină pentru mai multe categorii de persoane printre care se numără cei care călătoresc din motive de sănătate și cei care sunt citați de instanțele de judecată.

Faptul că o puzderie de moldoveni se întorceau acasă citaţi de judecători i s-a părut suspect amicului meu. Căci nu cumva actele justificative prezentate erau doar niște tertipuri de eschivare atât de la test cât și de la „carantinizare”? Chiar toţi aceşti moldoveni, în perioada sărbătorilor de iarnă, erau citaţi de organele de jurisdicţie şi de urmărire penală? Iar dacă avem de-a face cu o nouă şmecherie a moldovenilor, nu cumva vom asista la o altă proliferare a Covidului? Celor din Aeroport nu li s-a părut suspectă situaţia sus-pomenită?