„Tactica pașilor mici în relația cu Rusia” (Denis Cenușă/IPN)

Revista matinală a presei la Radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Politologul Dionis Cenuşă semnează pe ipn.md o analiză despre relația Moldova-Rusia, tranziția post-Dodon şi politica externă pe care şi-o propune să o promoveze președinta aleasă Maia Sandu. „Tranziția post-Dodon înseamnă atât scoaterea din izolare parțială a președinției în raport cu Occidentul, cât și o nouă tentativă a forțelor pro-europene moldovenești de a construi o relație mai previzibilă cu Kremlinul”, notează politologul. În opinia lui există doi factori principali care pot genera tensiuni în relațiile cu Rusia şi pe care Maia Sandu va trebui să le înfrunte. Este vorba de moștenirea lui Igor Dodon care a combinat relațiile oficiale şi cele informale cu factorii de decizie din Rusia şi interpretarea eronată a declarațiilor președintelui Maiei Sandu de către actorii politici ruși. „O modalitate inteligentă de a injecta constructivism în relația cu Rusia poate fi tactica “pașilor mici”, în care eforturile trebuie concentrate pe dosarele unde pot fi obținute rezultate… Orice mișcare bruscă într-o direcție diferită de „moștenirea lui Dodon” poate produce reacții, deocamdată imprevizibile, din partea Rusiei”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Newsmaker.md publică cea mai proaspătă reacţie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a declarat că este „puțin probabil” ca Moscova să îndeplinească solicitarea președintei alese a Republicii Moldova, privind retragerea trupelor rusești și a munițiilor depozitate în regiunea transnistreană. „Pacificatorii ruși se află în zona de conflict în conformitate cu deciziile grupului „5+2”, aprobate de OSCE. Aceștia asigură stabilitatea în această regiune, pentru ca să nu izbucnească un nou conflict sângeros… Acolo se mai află un grup de militari ruși care păzesc depozitele de muniții din Cobasna. Și aceste depozite se află într-o astfel de stare, încât încetarea controlului s-ar putea solda cu incidente foarte serioase”, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse calificând drept „iresponsabile” declarațiile Maiei Sandu.

NewsMaker.md publică şi reacţia reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev. „Cu declarațiile reprezentanților Moldovei privind retragerea așa numitor „trupe rusești” din Transnistria ne confruntăm de 28 de ani. Trebuie să înțelegem că misiunea de menținere a păcii este singurul garant al păcii. Este acel element care ne permite să desfășurăm negocierile în pace”, a spus Ignatiev. Totodată el a acuzat Chişinăul că ar sabota procesul de negocieri. „În ultimul timp, dinamica este negativă. Semnalăm o stagnare”, a conchis Vitalii Ignatiev.

Jurnal.md publică opinii despre bugetul de stat aprobat de Guvern cu un deficit de aproape 14 miliarde de lei. „Este un buget de supraviețuire, care nu va fi executat anul viitor... Avem deja şase ani de zile când Guvernul vine în Parlament cu un buget irealizabil. Al șaselea an la rând bugetul este desenat, dar nu are treabă cu realitatea”, consideră expertul Institutului Viitorul Veaceslav Ioniţă. Economistul crede că promisa majorare a salariilor angajațiilor din sectorul bugetar cu 30 la sută este posibilă doar în două circumstanțe şi anume majorarea salariilor doar pentru anumite categorii de salariați care au minimul de existență sau prin optimizări de personal. Deputatul PAS, Lilian Carp, consideră că bugetul propus încearcă să mimeze o majorare pe anumite procese salariale. Iar secretarul Platformei „DA”, Ion Terguță, califică acest buget drept unul electoral, dar dezavantajos pentru unele categorii, inclusiv agricultori.

Nemulţumiţi de noua politică bugetar fiscală pentru anul viitor câteva sute de fermieri vor protesta azi în PMAN. Radio Chişinău informează că producătorii agricoli se plâng că documentul nu a fost elaborat după consultații cu reprezentanții sectorului agricol. Iar majorarea cotei TVA de la 8 la 12% va ruina sectorul agricol. Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, spune că vor avea de suferit nu doar fermierii şi economia statului, ci şi consumatorii întrucât prețurile la produsele agricole vor crește. Noile prevederi privind cota TVA ar favoriza doar companiile private care se ocupă cu cumpărare-vânzare producţiei agricole, adică importatorii de fertilizanți și pesticide, susține directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco. „Fermierii vor continua să falimenteze în șir în anul 2021. Un simplu economist demonstrează că ceea ce propun ei majorarea acestei cote TVA, în afară că aduce prejudicii producătorilor, aduce prejudicii și bugetului de stat. Atunci ne întrebăm, cu ce scop se fac aceste modificări? Ca să creeze condiții și mai bune pentru marile companii monopoliste care importă pe piața noastră?”, se întreabă Vasile Mîrzenco.

Realitatea.md rezumă propunerile avansate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene pentru a soluţiona problema diasporei în contextul alegerilor. Se propune modificarea unor articole din Codul electoral, majorarea plafonului maxim al buletinelor de vot per secție, creșterea perioadei de desfășurarea a alegerilor în diasporă, excluderea procedurii de înregistrare prealabilă, precum şi crearea condițiilor tehnice, instituționale și legale pentru implementarea opțiunilor alternative de exprimare a votului. „Alegerile prezidențiale au demonstrat că cetățenii moldoveni aflați în diaspora pot juca un rol decisiv pentru stabilirea configurației politice a puterii de la Chișinău… Deși organizarea ultimelor alegeri în diasporă a fost una exemplară și nu s-au înregistrat incidente majore, condițiile de desfășurare ale acestora trebuie adaptate la cotele unei prezențe anticipate de circa 300 000 de alegători”, notează autorul analizei, expertul Mihai Mogîldea.