Talibanii au dispersat o demonstrație pentru drepturile femeilor în orașul Mazar-e Sharif din nordul Afganistanului

Protestul din Mazar-e-Sharif. 6 septembrie 2021

Talibanii au dispersat violent o demonstrație în orașul Mazar-e Sharif din nordul Afganistanului, unde zeci de femei au cerut să li se respecte drepturile și să fie reprezentate în noul guvern. Potrivit imaginilor distribuite pe rețelele sociale, protestatarele adunate în centrul orașului pe 6 septembrie purtau pancarte cu inscripții ca „Încălcarea drepturilor femeilor = Încălcarea drepturilor omului” sau „Vrem participarea politică la toate nivelurile”. Femeile se consideră grupul cel mai amenințat de venirea la putere a talibanilor după retragerea forțelor occidentale în frunte cu Statele Unite din Afganistan.

O organizatoare a protestului din Mazar-e Sharif a declarat pentru Radio Europa Liberă/ Libertatea că militanții talibani au folosit forța pentru a dispera demonstrația, lovind atât participantele, cât și jurnaliștii care încercau să relateze de la fața locului. Gruparea fundamentalistă nu a comentat deocamdată relatările despre aplicarea forței.

În ultimele zile, au avut loc mitinguri similare în capitala Kabul și în orașul vestic Herat, unde protestatarii au cerut asigurarea drepturilor egale pentru femei, justiție și democrație. La protestul din Kabul din 4 septembrie, militanții talibani au folosit gaze lacrimogene și au tras focuri de aer, cel puțin o femeie fiind rănită. Talibanii au preluat controlul în capitala afgană și în cea mai mare parte a țării la 15 august.