Talibanii le interzic femeilor afgane intrarea în sălile de sport și în parcuri

Hameeda, de 18 ani (stânga) și and Sadaf, de 14 ani, două fete care se antrenează la box la o saltă de sport din Kabul, 23 octombrie 2007. Pe 10 noiembrie , Talibanii au interzis femeilor accesul în sălile de sport și în parcuri.

Talibanii aflați la putere în Afganistan au anunțat că femeile nu mai au voie să intre sălile de sport fiindcă n-au respectat restricțiile de până acum, amestecându-se cu bărbații și nepurtând hijabul.

Din aceleași motive, femeile nu mai au voie să intre nici în parcuri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Virtuții și Viciului a spus că interdicțiile au intrat în vigoare săptămâna aceasta.

Mohammed Akef Mohajer a spus că gruparea islamistă „și-a dat toată silința” în ultimul an să lase femeile să meargă la sălile de sport și în parc, dar ele n-au respectat principiul segregării de gen.

„Din nefericire, ordinele n-au fost respectate, regulile au fost încălcate, așa că trebuie să închidem parcurile și sălile de fitness femeilor... În multe cazuri au văzut prin parcuri femei și bărbați, laolaltă, iar portul hijabului n-a fost constatat, așa că am fost forțați să luăm această decizie”, a mai spus oficialul de la Kabul.

Activiști citați de Associated Press au spus că „amestecul sexelor” invocat de autorități nu este adevărat. „Talibanii mint” – a spus unul dintre ei.

Talibanii au preluat controlul total asupra Afganistanului în august 2021, promițând să respecte drepturile femeilor în limitele credinței islamice.

De atunci le-au impus însă o sumedenie de restricții, de la interzicerea studierii școlii medii și superioare până la instituirea de meserii „numai pentru bărbați” și obligația acoperirii integrale a corpului femeii în public.