Târgul Universităților din România 2017

Universitățile din România au început să-și prezinte programele și ofertele pentru tinerii din Republica Moldova. Sute de absolvenți au ajuns astăzi la tradiționalul „Târg al Universităților din România”, unde viitorii studenți pot afla despre condițiile de admitere și studii la universitățile de peste Prut. Târgul va putea fi vizitat până mâine, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare din capitală.

Your browser doesn’t support HTML5

Târgul Universităților din România 2017

„Care sunt locurile la bursă și fără bursă?”

„Care este probabilitatea cu media mea ca să intru la facultate în România?”

„Care sunt condițiile de trai, cămine?”

Sunt doar câteva dintre zecile de întrebări ce-i preocupa pe tinerii ajunși la târg. Răspunsurile le oferă voluntarii care se vor afla în Grădina Publică și mâine. Din grupul de consultanți face parte și Rodica Ivanov, studentă în anul III la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Suceava.

Europa Liberă: Și sunt cu mult diferite condițiile universităților din România cu cele din Republica Moldova?

Rodica Ivanov: „Mulți sunt de părere că da. Mai ales dacă acolo (n.r. în cămine) este baie și este făcut reparație, atunci sigur că este mai bine decât aici.”

Voluntarii de la Universitatea din Petroșani, mai ingenioși, au făcut chiar și poze la căminul în care sunt cazați studenții. Au venit cu un album întreg, ca cei interesați să și vadă nu doar să audă despre condițiile din România, spun voluntarii cu care am stat de vorbă.

Europa Liberă: Condițiile din cămin este un argument pentru atragerea studenților?

„Da, desigur, avem condiții destul de bune.”

„Avem un plus foarte mare pentru că în anul I căminul este gratuit, nu au taxă pentru depunerea a dosarului și nici taxă pentru admitere. Nu avem nici examene de intrare.”

Europa Liberă: Deci, sugerați că România este o alegere bună pentru studii?

„Da, foarte bună. Diploma este recunoscută peste hotare, nu-i corupție. Suntem tratați ca atare, nu se face discriminare, dacă înveți bine reușești.”

„Inginerie biochimică, aveți...?”

Discuția noastră este întreruptă de o mamă, care întreba de Facultatea de Inginerie Biochimică, de care ar fi interesat băiatul ei. De fapt, nu era singurul părinte pe care l-am văzut la târg, printre ei am întâlnit o doamnă, care s-a prezentat bunica Maria. Ea spune ca este în căutarea unei facultăți pentru nepoată.

Europa Liberă: Am văzut că ați trecut pe la câteva standuri ale universităților, la ce concluzii ați ajuns?

Maria: „Văd niște condiții foarte bune și acceptabile pentru tinerii noștri, studiile sunt la un nivel destul de înalt, iar corupția nu este atât de înaltă ca la noi. Din experiența mea de viață constat că studiile făcute peste hotare sunt mai avantajoase.”

Și Beatricia Lazariuc, absolventă a Liceului Teoretic Nicolae Iorga, din Chișinău, sugerează ca universitățile din Republica Moldova nu au cum să concureze cu cele de peste Prut și iată de ce.

Beatricia Lazariuc: „Pentru viitorul tău personal, dacă vrei un viitor mai bun, valiza și...”

Europa Liberă: Republica Moldova, înțeleg, e o variantă de la coada listei?

Beatricia Lazariuc: „Da, doar cât rudele o să rămână și o să vin în vizită, dar nu mă gândesc să vin înapoi.”

O cercetare concludentă cu date proaspete care să arate câți studenți revin în Republica Moldova după ce absolvesc facultățile în România nu există, iar studii mai vechi constatată că doar un student din zece se întoarce acasă.

Tinerii care vor sa facă studii în România, în premieră, au libertatea să depună dosarele de admitere online, prin poștă ori să meargă direct la universitate. Astfel, nu vor mai fi obligați să le predea la consulatele României. Totodată, la pachetul de acte a fost adăugată o declarație, prin care viitorii studenți vor trebui să-și asume identitatea culturală română. Această declarația poate fi anexată la dosarul pentru admitere, ori poate fi depusă direct la universitate în momentul înmatriculării.