Linkuri accesibilitate

În ajunul Târgului Universităților din România


La alegerea specializărilor şi a centrelor universitare nu mai sunt impuse limite. Voluntari originari din R. Moldova îi vor ajuta pe viitorii boboci să afle mai multe despre noua modalitate de admitere.

De pe 10 iulie, absolvenții de licee îşi pot depune dosarele pentru admiterea la o universitate din România. Spre deosebire de alţi ani, când o comisie a Ministerului Educaţiei de la Bucureşti venea special în Republica Moldova pentru a colecta actele, la admiterea din acest an candidații trebuie să depună dosarele personal, fie on line, prin poşta tradițională sau prezentându-se la universitatea aleasă. În total, statul român a alocat tinerilor din Republica Moldova 2.800 de locuri la ciclu licenţă, dintre care mai puţin de jumătate sunt cu bursă, şi peste 3300 de locuri în învățământul preuniversitar.

În comparaţie cu anii precedenți la alegerea specializărilor şi a centrelor universitare nu mai sunt impuse limite. Până acum candidații puteau opta doar pentru trei specializări din cadrul unei anumite universități ori pentru o specializare din trei centre universitare diferite. Aceasta inovație pare a fi benefică. În același timp, condiția de a depune dosarele individual, chiar şi în format electronic, a indus o oareșce confuzie, spune Nicolae Cojocari, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de studenţi basarabeni.

Nicolae Cojocari
Nicolae Cojocari

Pentru a-i ajuta pe candidaţi să treacă de acest prag psihologic, în perioada 6-9 iulie va avea loc Târgul universităților din România, şi anume la Chişinău (Aleea Clasicilor), Bălţi (Teatrul „Vasile Alecsandri”) şi Cahul (Universitatea „B. P. Hașdeu”).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

Voluntari originari din Republica Moldova, în prezent studenți în centrele universitare românești îi vor ajuta pe viitorii boboci să afle mai multe despre noua modalitate de admitere. Mai ales că anul acesta fiecare universitate poate avea condiții proprii. Nicolae Cojocari îi sfătuiește pe candidați să acceseze portalurile universităților, unde ar putea găsi informație utilă.

„Procedura asta nouă de depunere impune mai multă responsabilitate şi mai multă implicare, pentru că trebuie să cauţi informații. Anume asta trebuie să aibă un student când vine la studii în România. Trebuie să fie implicat, trebuie să caute informația. Nu este o procedură imposibilă sau foarte grea. E o procedură standard, doar că dat fiind faptul că noi ne-am obișnuit cu comisiile la Chişinău acum e mai complicat”.

Numărul alocat ciclului licență - 2.800 de locuri, dintre care mai puțin de jumătate sunt cu bursă - , este cu 400 de locuri mai mic decât anul trecut, dar va putea fi suplimentat de universități, cărora de asemenea li s-a delegat dreptul să ofere burse, afirmă președintele Federaţiei asociațiilor de studenți basarabeni. Deocamdată lipsește oferta pentru masterat şi doctorat. Se ştie până acum că la cele două trepte va fi obligatoriu interviul.

Nicolae Cojocari care a absolvit Universitatea din Bacău, specialitatea inginerie economică, îi îndeamnă pe absolvenții de licee din stânga Prutului să-şi măsoare bine puterile şi să nu opteze pentru centre universitare unde e concursul mare, precum Iaşiul, dar să țintească o specialitate anume, ulterior orașul îl mai pot schimba.

L-am întrebat pe Nicolae Cojocari cât de credibile sunt informațiile oferite de Federația asociaţiilor de studenţi basarabeni şi de ce Ministerul Educaţiei de la Bucureşti nu vine cu mai multe lămuriri:

„Nivelul informațiilor pe care noi îl oferim e de fapt nivelul discuțiilor pe care le-am avut cu Ministerul Educației Naționale, de acolo luăm toată informația şi acolo precizăm întrebările neclare pentru noi sau întrebările care vin de la absolvenți, studenți. De ce nu face asta ministerul? Ministerul publică toată informația pe site, probabil au ajuns la aşa un nivel când cred că toată lumea poate să se informeze de acolo”.

Tânărul îi îndeamnă pe candidați să intre în contact cu voluntarii pe grupurile de pe Facebook FAB Romania, Admitere Romania ori Admite RO 2017. Acolo semenii lor vor încerca să răspundă la toate întrebările.

Bursa acordată de statul român acoperă taxele de școlarizare, cazarea, plus 65 de euro lunar pentru întreținere. Ministerul român al Educaţiei nu a prezentat niciodată o analiză a gradului de ocupare a locurilor acordate. Pe de altă parte, universitari moldoveni s-au plâns că nu-şi pot acoperi locurile deoarece cei mai buni tineri basarabeni aleg să-şi facă studiile în România. Majoritatea celor care optează pentru România spun că dau preferință întâi de toate calității studiilor, dar şi posibilității de a intra într-o piață a muncii mai sigură.

Previous Next

XS
SM
MD
LG