Tariful la gaze crește până la 30 de lei de la 1 octombrie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat vineri, 23 septembrie, un tarif de 27.103 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, la care se adaugă 8% TVA. Astfel, consumatorii vor plăti, începând cu 1 octombrie, aproape 30 de lei pentru fiecare metru cub de gaze.

Anterior, Moldovagaz solicitase un tarif 27.665 lei per mia de metri cubi. Furnizorul invocase că prețul de achiziție a gazelor din Rusia a crescut considerabil în ultimele luni.

În iunie, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali s-a majorat până la 18,61 lei, iar în august până la 22,99 lei pentru un metru cub de gaz.

Tariful majorat pentru consumatorii finali a fost calculat de ANRE în baza unei noi metodologii, schimbată la 13 septembrie, și include o serie de „devieri financiare” ale Moldovagaz.

Tariful majorat include mai puțin de 30% din devierile financiare

Directorul ANRE pentru gaze naturale și energie termică, Alexei Taran, a precizat că tariful de 29,27 de lei include doar o parte din devierile financiare acumulate de Moldovagaz în acest an, sub 30%, atât cât să acopere prețul de achiziție a gazelor pentru perioada următoare. „S-au inclus devierile astfel încât de acum încolo să nu se acumuleze altele”, a explicat Taran. Cealaltă parte din devieri încă urmează să fie inclusă în tarif.

Taran a mai spus că noul tarif majorat a fost ajustat la formula de calcul al costului gazelor naturale ce va fi aplicată de la 1 octombrie, în conformitate cu termenii contractuali dintre Moldovagaz și Gazprom: 70% din preț se va forma în funcție de costul produselor petroliere (motorina și păcură) și 30% pe baza cotațiilor bursiere. Astfel, tariful de 29,27 de lei a fost calculat în baza unui preț mediu de achiziției a gazelor estimat la 1.165 de dolari, cu 718 de dolari mai mic decât cel achitat în septembrie (1.883 dolari).

„Tariful stabilit astăzi va fi valabil până la următoarea perioadă de reglementare, adică în următoarele trei luni. În funcție de evoluția burselor, tariful va fi ajustat”, a explicat Alexei Taran. El a mai anunțat că urmează o creștere „naturală” a tarifelor la energia electrică și cea termică, precizând că la moment se fac calcule.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat pe canalul său de Telegram că majorarea tarifului pentru consumatorii finali se datorează creșterii prețului de achiziție a gazului de la Gazprom și acumulării devierilor financiare în valoare totală de 1,871 de miliarde de lei, în acest an. „În structura tarifului aprobat partea devierilor financiare constituie 4.590 de lei pentru mia de metri cubi”, a precizat Ceban.