Țările G7 oferă Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei

Volodimir Zelenski (centru, prim-plan) se întâlnește cu liderii G7 la un summit în Italia, 13 iunie 2024

Grupul celor Șapte (G7) state puternic industrializate avansează cu un pachet de împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar contribuția SUA de 20 de miliarde de dolari va fi împărțită între sprijinul economic și cel militar, a declarat un oficial de la Casa Albă pe 23 octombrie.

Liderii G7 au convenit la începutul acestui an să finanțeze împrumutul folosind profiturile din dobânda la activele înghețate rusești.

„Pentru a fi clar, nimic de genul acesta nu s-a mai făcut până acum”, a spus Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă.

„Niciodată până acum o coaliție multilaterală nu a înghețat bunurile unei țări agresoare și apoi a valorificat valoarea acelor active pentru a finanța apărarea părții vătămate, respectând în același timp statul de drept și menținând solidaritatea.”

„Statele Unite vor oferi cel puțin 10 miliarde de dolari din împrumuturile noastre prin sprijin economic”, a spus Singh, adăugând că acest lucru ar putea implica proiecte privind asistența energetică sau infrastructura.

Celelalte 10 miliarde de dolari sunt de așteptat să fie sub formă de sprijin militar, deși Singh a remarcat că acest lucru va necesita aprobarea Congresului.

În orice caz, Statele Unite vor oferi 20 de miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei prin acest efort, a declarat Singh reporterilor.

Restul de împrumuturi de 30 de miliarde de dolari vor veni de la alți parteneri G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia.

Se așteaptă ca Ucraina să înceapă să primească fondurile până la sfârșitul acestui an.

G7 a anunțat în iunie că cea mai mare parte a împrumutului va fi susținută de profituri obținute din aproximativ 260 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Marea majoritate a acestor bani sunt deținute în țările Uniunii Europene.

Decizia a venit după luni de dezbateri cu privire la legalitatea confiscării banilor și trimiterii lor în Ucraina.

Rusia a protestat împotriva folosirii bunurilor sale înghețate, numind-o ilegală și amenințând cu represalii.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunțat pe 22 octombrie că Statele Unite plănuiesc să contribuie cu 20 de miliarde de dolari la pachetul de împrumuturi G7, dar nu a descris defalcarea modului în care vor fi împărțite fondurile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te