Tarlev poate colecta semnături pentru a candida la prezidențiale. CEC i-a înregistrat un nou grup de inițiativă

Vasile Tarlev va colecta semnături în calitate de candidat desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei” pe care îl și conduce.

Fostul premier, Vasile Tarlev, poate strânge din nou semnături, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a admis în ședința din 3 septembrie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă constituit în susținerea sa.

De această dată, Tarlev va colecta semnături în calitate de candidat desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei” pe care îl și conduce. Inițial, el a încercat să colecteze semnături pentru a fi înregistrat drept candidat independent.

Susținătorii lui Tarlev trebuie să strângă minim 15 mii de semnături în susținerea candidaturii fostului premier până la 20 septembrie inclusiv.

Anterior, la 29 august, CEC a anulat decizia de înregistrare a grupului său de inițiativă, pe motiv că fostul premier era încă lider de partid la momentul desemnării, iar susținătorii săi colectau semnături sub bannerele formațiunii „Viitorul Moldovei”.

Tarlev a contestat această decizie la Curtea de Apel Chișinău. Marți, 3 septembrie, judecătorii instanței i-au respins cererea ca inadmisibilă.

Până în prezent, CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă. Dintre acestea, 11 urmează să colecteze semnături de susținere pentru următorii candidați: Maia Sandu; Ion Chicu; Octavian Țîcu; Tudor Ulianovschi; Renato Usatîi; Irina Vlah; Igor Munteanu; Victoria Furtună; Andrei Năstase; Alexandru Arseni.

La 2 septembrie, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a devenit primul candidat înregistrat oficial de CEC în cursa pentru prezidențialele din 20 octombrie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te