Tatiana Codreanu: „Să oferim fiecărui copil posibilitatea să crească într-un mediu cât mai apropiat celui familial”

Interviul dimineții cu coordonatoarea Fundrasing la organizaţia „Copil, Comunitate, Familie”.

„Postul înseamnă şi fapte bune. Donează ce economisești atunci când postești!” – acesta este îndemnul campaniei „Rostul Postului” în care se adună fonduri pentru sprijinul celor mai vulnerabili copii din țară. Prin intermediul unei platforme online, creată de organizația Copil, Comunitate, Familie (CCF), se încurajează donația banilor care ar fi cheltuiți pentru o masă. Campania are loc al treilea an consecutiv. Cu ce rezultate? Aflăm din interviul cu Tatiana Codreanu, coordonatoarea Fundrasing al organizaţiei Copil, Comunitate, Familie.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Tatiana Codreanu („Copil, Comunitate, Familie”)

Europa Liberă: Al treilea an consecutiv, organizați campania „Rostul Postului”. Aş vrea la început să reamintim cum a apărut idea acestei campanii caritabile?

Logo-ul campaniei...

Tatiana Codreanu: „Idea campaniei a fost preluată de la colegii noștri din România Hope and Homes for Children care au aceeași misiune şi reprezentăm aceeași fundație şi susținem guvernele țărilor noastre pentru a duce la bun sfârșit reforma protecției copilului, ceea ce înseamnă să oferim fiecărui copil posibilitatea să crească într-un mediu cât mai apropiat celui familial.”

Europa Liberă: Cum funcționează la modul practic această platformă, acest restaurant virtual, care permite să donezi bani?

Tatiana Codreanu: „Fiecare doritor poate să susțină această campanie intrând pe site-ul www.rostulpostului.md unde poate alege alimentele şi felurile de mâncare pe care le-ar fi consumat într-o zi. aici are posibilitatea să alcătuiască masa formată din diferite feluri: feluri principale, băuturi, deserturi. Sistemul calculează automat valoarea mesei, iar apoi după completarea numelui utilizatorul este direcționat către o pagină securizată unde face achitarea online cu un card bancar.”

Europa Liberă: Există o percepție larg răspândită că postul se rezumă doar la renunțarea la unele categorii de produse alimentare. Cât de conștienți sunt oamenii că postul înseamnă și altceva, că înseamnă și fapte bune? Şi cât de deschiși sunt ei să facă fapte caritabile?

Tatiana Codreanu: „Ştiţi chiar în prima zi de campanie pe care am lansat-o ieri au reacționat în jur de 30 de persoane. Numai în prima zi am reuşit să colectăm cam peste șase mii de lei.

Mesajul central al campaniei e că fiecare persoană îşi alege maniera de a ţine post...

Pentru noi este destul de încurajator şi înțelegem că oamenii reacționează. Cu adevărat mesajul central al campaniei e că fiecare persoană îşi alege maniera de a ţine post, dar să nu uităm că de fapt esenţa sau rostul adevărat al unui post este să facem fapte bune.”

Europa Liberă: În primele două ediții ale campaniei ați reușit din banii colectați să deschideți la Bălți primul Centru de intervenție timpurie și o creșă socială. Câţi copii au beneficiat până acum de serviciile acestor entităţi şi cum reuşiţi să le mențineți active, intervine şi administrația locală?

Tatiana Codreanu: „Desigur, noi ca şi organizație nu suntem prestatori de servicii, dar

Dezvoltăm servicii în dependență de necesitățile beneficiarilor sau comunității...

dezvoltatori. Dezvoltăm servicii în dependență de necesitățile beneficiarilor sau comunității. Se face o evaluare amplă o perioadă, discutăm cu autorităţile locale şi noi venim cu dezvoltarea serviciile, tot ce tine de infrastructură, de suport material, suport calificat, instruiri. Iar din prima zi a funcționării fiecare serviciu este preluat de autoritatea statală, ceea ce înseamnă că ei cunosc că va urma să funcționeze un astfel de serviciu în comunitatea lor şi îşi planifică bugetul de fiecare dată pentru o durabilitate a serviciilor pe care noi le dezvoltăm să fie în suportul familiilor şi a copiilor lor.”

Europa Liberă: De ce v-aţi concentrat anume pe municipiul Bălţi? E acolo o situaţie mai precară decât în alte părţi?

Tatiana Codreanu: „La moment, CCF Moldova lucrează în trei case de copii de vârstă mică 0-6 ani. Iar categoria de vârstă 0-3 ani este una foarte vulnerabilă şi din păcate lipsesc serviciile de tip familiale alternative. Ceea ce înseamnă că dacă familia biologică este un pericol pentru copil sau este în imposibilitate la moment ca el să se afle în acest mediu, atunci copilul are nevoie de servicii alternative. Iar pentru această categorie de copii avem servicii insuficiente încă în R. Moldova.

Casa de copii de la Bălţi în care lucrăm ultimii cinci ani avea nevoie de servicii de zi care să vină în suportul familiilor social vulnerabile din municipiul Bălţi, dar şi din raioanele din împrejurimi. Un serviciu pe care l-am dezvoltat din banii colectaţi anul trecut, de fapt a fost o

Sperăm până la sfârșitul anului să poată răspunde la necesitățile a circa 60 de copii şi familiile lor...

contribuție pentru că suma cheltuită pentru dezvoltarea acestui Serviciu de intervenție timpurie a fost mult mai mare, l-am lansat în acest an. Până la moment doar câțiva copii au beneficiat de suportul specialiștilor, dar sperăm până la sfârșitul anului să poată răspunde la necesitățile a circa 60 de copii şi familiile lor să beneficieze de acest serviciu.”

Europa Liberă: Cum va explicaţi că în Moldova există atât de puţine creşe sociale din moment ce utilitatea acestora nu poate fi pusă la îndoială?

Tatiana Codreanu: „Noi am dezvoltat primul serviciu de creșă socială în 2010. A fost o practică pozitivă ce a demonstrat 100% prevenirea abandonului. Creșele oferă servicii copiilor de la 4 luni până la 3 ani când deja pot fi înrolați în grupe de grădiniță. Acest serviciu social chiar oferă un suport enorm mamelor singură sau familiilor monoparentale, pentru că avem şi tați singuri. Acest serviciu le oferă posibilitatea să se angajeze şi să întrețină familia astfel ca să nu mai fie dependenți de unele programe sociale la nesfârșit. Desigur că au nevoie de sprijin şi suport, dar vin şi ei cu contribuția lor. A fost o practică apreciată de ministerele de resort şi de UNICEF încurajându-ne în continuare să dezvoltăm aceste servicii şi sperăm că în curând vor fi preluate de autoritățile statului și vor dezvolta asemenea servicii în mai multe raioane pentru că chiar sunt necesare.”

Europa Liberă: Aţi spus că şi centri de intervenție timpurie sunt puține la număr. E şi în acest caz nevoie şi de o implicare mai activă din partea autorităţilor? Şi ce la modul practic reprezintă aceste centre?

Tatiana Codreanu: „Centrele de intervenție timpurie sunt câteva în Chișinău, în restul țării nu prea aveam asemenea servicii. Iar părinții care au nevoie să identifice timpuriu o problemă în dezvoltarea copilului o pot face apelând anume la specialiștii din cadrul acestui serviciu. Asta oferă posibilitate copiilor ca să depășească o situație de dezvoltare fie ea fiziologice sau psihologică, socială, cognitivă.

Cum ziceam anterior, la începutul acestui an când am lansat acest serviciu la Bălţi el a fost agreat şi dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale. Reprezentanții ministerului au apreciat foarte mult calitatea serviciului şi au promis, şi-au luat angajamentul să dezvolte în următorii ani aceste servicii şi în alte raioane unde de fapt incidența acestor cazuri este mult mai sporită. Cu timpul ar fi bine ca în fiecare raion să fie câte un serviciu de acest gen.”

Europa Liberă: Dar cât de familiarizați sunt părinții despre aceste servicii?

Tatiana Codreanu: „Serviciul de la Bălţi va oferi acest sprijin pentru 11 raioane din zonă. Părinții sunt informați, au fost invitați la mese rotunde, la lansare. Autoritățile din aceste 11 raioane au vizitat Centrul şi le-au vorbit despre acest serviciu existent la Bălţi pentru că are şi o echipă mobilă care se poate deplasa în comunități. Iar beneficiarii, familiile, copii sunt direcționați către serviciu de către asistentul social din comunitate şi de către asistenții medicali care sunt informați de existența şi serviciile oferite în Cadrul Centrului.”

Europa Liberă: Revenind la campanie, banii colectați în această perioadă a postului pascal unde vor ajunge?

Tatiana Codreanu: „În acest an ne-am propus să ajutăm copiii aflați în riscul de a fi separați de familiile lor sau copiii care deja au fost separați în orfelinate, internate să poată să se reîntoarcă în mediul familial. Sărăcia în Moldova este foarte evidentă şi sunt afectate mii, zeci de mii de familii. Cea mai înaltă incidență a sărăciei este înregistrată în rândul copiilor majoritatea acestora provenind din mediul rural. CCF Moldova are un program de sprijin familial pentru a fortifica, a oferi șanse fiecărei familii să devină puternică, iar în timp să se poată descurca de sine stătător.

În acest an vom sprijini programul de intervenție în familii. Dar ca să ne înțelegeți corect asta nu înseamnă doar să mergem cu produse alimentare în familii. Nu acesta este scopul intervenției noastre. Programul de sprijin familial este de dezvoltare, ceea ce înseamnă suport familial, consiliere legală, socială, psihologică ca această familie să reușească să treacă de criza în care se află la moment şi care pune într-un risc copilul ca să plece din familie.”