Tații liber-profesioniști vor putea beneficia de concediu paternal | ANRE anunță noi scumpiri la carburanți

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Universitatea de Stat din Moldova a obținut acreditare internațională, transmite Agenția de presă „IPN”. Contactat de jurnaliștii redacției, rectorul universității, Igor Șarov, a remarcat că acreditarea internațională ajută la consolidarea imaginii universității și creșterea competitivității studiilor la nivel mondial. Sporește credibilitatea în fața publicului, a mai adăugat el.
  • Newsmaker.md informează că expoziția „Basarabenii în Gulag” va deveni una permanentă, într-o locație nouă. În articol se face trimitere la reprezentanții Guvernului care au spus că decizia a fost luată datorită interesului publicului. În două vagoane, similare celor în care zeci de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia, au fost expuse mai multe obiecte ce au aparținut deportaților, o colecție de cărți tematice și materiale de arhivă.
  • Aproape 300 de ambulanțe, adică mai bine de jumătate din numărul de mașini de Urgențe din Republica Moldova, au un grad de uzură de 100% și ar trebui înlocuite, notează Sănătateinfo.md. Pentru a face față apelurilor pacienților, Serviciul de Asistență Medicală de Urgență ar avea nevoie de completarea parcului de automobile cu minim 100 de unități anual.
  • TV8.md scrie că postul de televiziune Cinema 1 a fost amendat cu 42 de mii de lei pentru insuficiența de programe locale, inclusiv în limba română. Decizia de sancționare a fost emisă încă în decembrie 2022, dar fondatorul serviciului media a contestat decizia Consiliului Audiovizualului în instanța de judecată. Amenda va fi aplicată totuși, după pronunțarea deciziei de către Curtea de Apel Chișinău.
  • Tații liber-profesioniști vor putea beneficia de concediu paternal, notează bizlaw.md. Parlamentul a votat în lectura a doua inițiativa legislativă care prevede noi măsuri de sprijin pentru familiile cu copii. Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.
  • ANRE anunță noi scumpiri la benzină și motorină, titrează TVR Moldova. Pentru un litru de benzina, șoferii din R. Moldova vor scoate din buzunar 25 de lei și 61 bani, cu 13 bani mai mult, iar pentru un litru de motorină vor achita 21 de lei și 65 de bani, cu 20 bani mai mult.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit interes știrea TV 8 care subliniază că absolvenții de liceu, care vor avea o medie mai mică de nota 7, ar putea să nu aibă șansa să-și depună documentele la instituțiile cu profil pedagogic din R. Moldova.
  • Pe Instagram a devenit populară o postare publicată de Newsmaker despre un autobuz cu moldoveni care a luat foc pe un drum din Austria. În textul însoțit de imagini foto și video se precizează că în urma incidentului nici o persoană nu a avut de suferit.