O nouă taxă de salubrizare. Eşti gata s-o plăteşti?

Your browser doesn’t support HTML5

O nouă taxă de salubrizare. Eşti gata s-o plăteşti?

În toiul crizelor de tot soiul a venit peste noi o ştire de la Primăria Chişinău. Din noiembrie, cei cu viză de reşedinţă în capitală vor plăti o nouă taxă de salubrizare – 120 de lei pe an. Scapă de taxa asta pensionarii şi cei sub 18 ani. Iese cam aşa, o familie care are un copil-student va trebui să plătească 360 de lei pe an. Fireşte, chestia asta pare un fleac pe lângă pandemie, problemele cu gazele naturale şi confruntarea PAS vs Stoianoglo. Şi totuşi merită să reflectăm niţel, stimaţi ascultători.

Your browser doesn’t support HTML5

Râuri de nepăsare sau cum a ajuns apa râurilor mici din Moldova la cel mai înalt nivel de poluare din Europa

De fapt, ce se întâmplă în realitate? Noi parcă plăteam şi aşa pentru salubrizare. De ce e nevoie de această nouă taxă? Sau oraşul nu mai are bani pentru salubrizare şi e nevoie de ajutorul nostru? În principiu, eu nu sunt împotrivă, dar aş vreau să ştiu cum exact vor fi folosiţi aceşti bani? Se va aduna o sumă mare şi important e ca ea să fie folosită pentru o salubrizare reală, nu pentru altceva.

Ar mai trebui remarcat că 360 de lei pentru o familie cu venituri nu foarte mari nu e chiar o sumă mică. Şi nu cred că toată lumea se va bucura, văzând noua factură. Poate taxa asta trebuia să fie mai mică? Cum s-a ajuns la cifra asta de 120 de lei pentru un om?

Am mai remarcat un detaliu. Oamenii au fost avertizaţi că vor fi sancţionaţi dacă nu vor plăti noua taxă. Da, ştiu că statul moldovenesc e nemilos atunci când e vorba de colectarea taxelor şi impozitelor de la simplii muritori. E clar că nu vom scăpa, va trebui să plătim. Eu doar o doleanţă aş avea. Aş vrea ca statul să fie la fel de exigent şi în cazul furtului miliardului sau cu scheme mult mai grave de evaziune fiscală. Au existat aici şi mai există escrocherii mult mai serioase decât neplata taxei de salubrizare…