La Tbilisi, mii de georgieni s-au adunat pentru a denunța violența împotriva comunității LGBTQ și a jurnaliștilor

Mii de georgieni s-au adunat în capitala Tbilisi, pentru a denunța violența împotriva comunității LGBTQ și a jurnaliștilor din zilele trecute, acţiuni care au șocat opinia publică și au atras condamnarea lor de către diplomaţii ambasadelor occidentale.

Activiștii LGBTQ au fost forțați să anuleze un marș pe 5 iulie după ce oponenții mișcării au atacat activiști și jurnaliști iar guvernul și biserica s-au pronunțat împotriva evenimentului. Cel puțin 50 de jurnaliști au fost atacați în diferite locații, inclusiv doi reporteri ai Serviciului georgian al postului de radio Europa Liberă.

La 6 iulie, mii de oameni au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului pentru a denunța violența și a arăta sprijin pentru jurnaliștii răniți și pentru minoritățile sexuale. Manifestanţii au fluturat la miting steaguri ale Uniunii Europene și steaguri curcubeu ale comunității LGBTQ, în timp ce poliția a desfăşurat un cordon pentru a-i proteja de militanții anti-LGBTQ. Aceştia au încercat să întrerupă mitingul, dar au fost reținuți de poliție.

După încheierea demonstrației tăcute, adversarii au fost lăsați să intre în zonă și au dărâmat și incinerat un steag al UE din fața parlamentului. Georgia nu este un stat membru al UE, dar este parte a programului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Misiunile diplomatice ale Statelor Unite și Uniunii Europene din Georgia, precum și ambasadele altor 16 țări, au emis o declarație comună pe 5 iulie, solicitând guvernului georgian să protejeze dreptul constituțional al oamenilor de a se aduna pașnic.