Tbilisi și-a rechemat ambasadorul de la Kiev, pentru consultări

Tbilisi și-a rechemat, pentru consultări, ambasadorul său de la Kiev. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe al Georgiei, David Zalkaliani, potrivit căruia, gestul este o reacție la numirea fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, în funcția de șef al comitetului executiv al Consiliului pentru Reforme din Ucraina, structură subordonată președintelui ucrainean.

Ministerul georgian de Externe a subliniat însă că Tbilisi nu are în vedere o posibilă întrerupere a relațiilor diplomatice cu Ucraina, menționând că rechemarea ambasadorului este o practică diplomatică obișnuită ce indică că au apărut anumite probleme în relațiile dintre țări și sunt necesare măsuri suplimentare pentru consultarea ambasadorului.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a catalogat drept „greșeală” decizia Georgiei de a-și rechema ambasadorul, declarând că Ucraina nu va răspunde simetric la gestul de la Tbilisi.

Mihail Saakașvili, după consultări în Parlamentul de la Kiev, 24 aprilie 2020

Mihail Saakașvili a fost președinte al Georgiei din 2004 până în 2013. După schimbarea puterii, pe numele lui Saakașvili au fost deschise mai multe dosare, inclusiv pentru abuz în serviciu, iar una din instanțe l-a condamnat, în absența sa, la trei ani de închisoare.

În mai 2015, președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit pe Saakașvili în funcția de președinte al administrației regionale din Odesa și i-a acordat cetățenia ucraineană. În 2017, Poroșenko a anulat însă ambele sale decizii. În luna septembrie a aceluiași an, Saakașvili s-a reîntors în Ucraina și, cu ajutorul susținătorilor săi, a cerut demisia lui Poroshenko. La 28 mai 2019, Zelenski i-a înapoiat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.

Georgia continuă să ceară extrădarea lui Saakașvili, afirmând că numirea sa în calitate de membru al executivului ucrainean va înrăutăți relațiile cu Ucraina.