Teheranul spune că Salman Rushdie este vinovat că a fost înjunghiat

Fotografie de arhivă realizată la 17 februarie 1989: femei iraniene sunt văzute ținând bannere pe care scrie "Holly Koran" și "Kill Salman Rushdie" în timpul unei demonstrații împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie la Teheran.

Teheranul susține că Salman Rushdie este vinovat că a fost înjunghiat și că se află acum în stare gravă în spital. În prima reacție la înjunghierea lui Rushdie, Teheranul a negat „categoric”, la 15 august, orice legătură cu atacul care a avut loc cu trei zile mai devreme în partea de vest a statului New York.

### Vezi și... ### Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat la New York

Rushdie a fost deconectat de la un ventilator pe 14 august și a început să vorbească după ce a fost grav rănit pe când se pregătea să vorbească pe tema libertății de exprimare creativă la Chataqua Institution.

Inițial, Teheranul a păstrat tăcerea cu privire la atac, însă secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat presa de stat iraniană pentru reacția sa. "Instituțiile de stat iraniene au incitat la violență împotriva lui Rushdie de generații întregi, iar presa afiliată statului a jubilat recent cu privire la atentatul asupra vieții sale", a declarat Blinken într-o declarație emisă la sfârșitul zilei de 14 august. Acest lucru este demn de dispreț", a adăugat el.

În 1989, fostul ayatolah al Iranului Homeini a emis o fatwa, un decret religios, împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie, după ce acesta a publicat romanul „Versetele satanice", considerat o blasfemie pentru musulmanii radicali.

### Vezi și... ### Salman Rushdie, islamul în literatură și cum pot înțelege românii „Versetele Satanice” mai bine decât vesticii