Teheranul susține că va controla „din prima zi” satelitul iranian care va fi lansat de Rusia

Racheta-satelit Simorgh (Phoenix) pe o rampă de lansare sub portretele liderului suprem al Iranului, Ali Hamenei (dreapta) și al fondatorului republicii islamice, ayatollahul Homeini (stânga), 30 decembrie 2021

Teheranul afirmă că experții iranieni vor controla „din prima zi” un satelit iranian care urmează să fie lansat de Rusia săptămâna viitoare, respingând informațiile potrivit cărora acesta va fi folosit mai întâi de Moscova pentru „a-și intensifica supravegherea obiectivelor militare” din Ucraina.

„Toate ordinele legate de controlul și operarea acestui satelit vor fi efectuate și emise din prima zi și imediat după lansare de către experți iranieni aflați în bazele spațiale... iraniene”, a declarat Agenția spațială iraniană într-un comunicat la 7 august.

Satelitul iranian de teledetecție numit Khayyam urmează să fie trimis pe orbită de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan la 9 august.

Conform unui reportaj publicat de cotidianul The Washington Post în 4 august, Rusia „intenționează să folosească satelitul timp de câteva luni sau mai mult” pentru a-și sprijini eforturile de război din Ucraina, înainte de a permite Iranului să preia controlul asupra acestuia. Dar Iranul a declarat că „nicio țară terță nu este capabilă să acceseze informațiile” trimise de satelit datorită „algoritmului său criptat”.

În decembrie 2021, Iranul a lansat o rachetă pentru a plasa trei sateliți de cercetare în spațiul cosmic, la o altitudine de 470 de kilometri. Rezultatul lansării nu este cunoscut dar, la vremea aceea, ministerul Apărării își exprima satisfacția că lansarea a fost un succes. Pe de altă parte, sunt de părere țările occidentale, lansarea în sine a reprezentat o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Guvernele occidentale sunt îngrijorate de faptul că sistemele de lansare a sateliților încorporează tehnologii interschimbabile cu cele utilizate în rachetele balistice capabile să transporte un focos nuclear. Iranul insistă asupra faptului că programul său spațial este doar în scopuri civile și de apărare.