Tehnologiile „anti-drone”, dezvoltate în prima linie a frontului ucrainean

Un „buggy anti-drone” testat de trupele ruse în Ucraina în iunie 2024. Pe un șasiu ușor sunt montate mai multe arme automate și mitraliere nespecificate, dar și lansatoare de grenade, în partea din față și din spate a vehiculului.

O cisternă rusească de combustibil deghizată în camion de exploatare forestieră. Vehiculul camuflat a fost fotografiat în estul Ucrainei în luna ianuarie.

Un soldat ucrainean mânuiește o armă antidronă pe prima linie a frontului, lângă Avdiivka, în aprilie 2023.

Dispozitivul de fabricație ucraineană, care costă 11 300 de dolari, utilizează unde radio direcționate pentru a perturba conexiunea dintre o dronă și operatorul acesteia. Interferențele pot întrerupe transmisiunea video și, în funcție de modelul dronei, o pot forța fie să se întoarcă la punctul de decolare, fie să aterizeze imediat, fie să intre în derivă purtată de vânt și eventual să se prăbușească. 

Un soldat ucrainean poartă un „rucsac anti-drone” în timpul unei demonstrații de dispozitive de bruiaj în regiunea Lvov, în luna mai 2024.

Un soldat rus cu o mitralieră anti-dronă improvizată, aparent formată din cinci puști automate AK-74 prevăzute cu tije care permit tragerea simultană din toate armele.

Un vehicul rusesc care produce o perdea de fum, în regiunea Luhansk din Ucraina, în luna iunie. Nu este clar dacă vehiculul participă la vreo operațiune de luptă, dar paravanele de fum sunt tot mai des folosite de trupele rusești în estul Ucrainei.

Un „tanc țestoasă” rusesc, capturat de trupele ucrainene în luna iunie. Tancurile folosesc o carcasă improvizată de blindaj ușor care este concepută pentru a activa siguranțele de impact ale explozivilor transportați de dronele FPV, făcându-le să explodeze inofensiv înainte de a ajunge la tanc.

Alte „tancuri țestoase” folosesc un blindaj cu lamele mai ușor, cum ar fi acest T-72 rusesc. Lanțurile suspendate în fața șoferului pot împiedica trecerea dronelor, permițând în același timp o anumită mișcare a turelei și o cale de evacuare pentru echipaj. Tancul modificat a fost fotografiat în regiunea Herson din Ucraina, în luna iunie.

Un vehicul militar rusesc echipat cu o carcasă improvizată din lemn și plasă de sârmă, aparent, pentru a se proteja împotriva dronelor FPV, în regiunea Luhansk din Ucraina, în luna iunie.

Un sistem rusesc de rachete „Grad” echipat cu o plasă de sârmă pentru a preveni detonarea dronelor FPV direct pe tuburile de lansare. Fotografia a fost făcută în estul Ucrainei în luna iunie. 

Un sistem de război electronic „anti-drone” montat pe un tripod este prezentat la Moscova în iunie 2023.

Ieftine și capabile să transporte diferite tipuri de muniție, dronele FPV au schimbat tacticile de luptă în Ucraina, obligând părțile în conflict să încerce noi modalități de a contracara aceste arme temute. Iată 11 dispozitive anti-dronă despre care se știe că sunt folosite de forțele ucrainene și cele rusești - de la cele mai simple, cum ar fi camuflajul, la sisteme sofisticate de război electronic.