Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Zona de Securitate a publicat un reportaj în care analizează ce învață elevii de pe ambele maluri ale Nistrului despre războiul de la începutul anilor '90. Autorii reportajului au intervievat autorii manualelor, istorici, profesori și au comparat „două istorii ale unui singur război”. Este vorba despre „două realități diferite, una pentru o generație crescută să-și facă un viitor și alta pentru o generație crescută pentru ca să-și reînvie trecutul”.
- Trei dintre cele șase televiziuni cu licențele suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina, au migrat pe frecvențele altor posturi TV, cu tot cu echipele lor și, respectiv, cu politica editorială pentru care au fost taxate, potrivit anticoruptie.md. Astfel, NTV Moldova s-a mutat pe EXCLUSIV TV, RTR Moldova – pe Cinema 1, iar TV6 – pe ORIZONT TV. Și portalul sputnik.md, închis de Serviciul de Informații și Securitate, a fost „rebotezat” în md.sputniknews.com, păstrându-și aria de influență. Autoritățile califică această „reinventare” drept subterfugiu și recunosc că există riscul ca propaganda rusă și interesele politicienilor penali să fi găsit alte tribune, dar spun că nu au deocamdată prea multe pârghii de sancționare decât monitorizarea atentă a conținutului.
- Mold-street.com scrie că autoritățile au găsit banii necesari pentru construcția liniei electrice Bălți - Suceava. Autorii articolului scriu că resursele financiare, destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești, au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin linia electrică aeriană de 400kV Bălți - Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV. „Acest proiecte este de o importanță strategică pentru R. Moldova și va crește gradul de independență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
- Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și votat, astăzi, în a doua lectură de 54 de deputați, scrie jurnal.md. Una dintre prevederile inițiativei legislative este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h. Totodată, vor fi sancționați mai dur conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar.
- Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, investigat pentru escrocherie, rămâne în arest pentru încă 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Pentru participație la comiterea infracțiunii de escrocherie a fost prelungit arestul cu 30 de zile pentru încă 3 angajați ai Bismobil, iar altor 5 angajați le-a fost prelungit arestul la domiciliu cu 30 de zile. Până la această dată, pe numele lui Mihail Șaran și a companiei „Bismobil” au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de 18.116.867 lei și 11 plângeri au fost înregistrate pe contracte de împrumut, suma prejudiciului fiind de 558.500 de euro, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, interes a trezit reportajul distribuit de Jurnal TV despre un agricultor care a donat o tonă de mere. Depozitele erau pline cu mere din recolta anului trecut, așa că un agricultor din Pârâta, Dubăsari a ales să doneze peste o tonă de mere, în loc să le dea la procesare cu puțin peste un leu kilogramul, scriu jurnaliștii. „În mare parte, merele sunt exportate în Kazahstan, Rusia. Anul acesta au ajuns și în România”, a spus agricultorul Ghenadie Leagul.
- TikTok a anunțat că fiecare utilizator sub 18 ani va putea folosi aplicația maximum o oră zilnic, informează TV 8 pe Instagram. Dacă limita de 60 de minute este atinsă, utilizatorilor li se va solicita să introducă un cod de acces, solicitându-le să ia o decizie de a prelungi timpul petrecut pe TikTok. Compania a consultat cercetători și experți de la Digital Wellness Lab de la Spitalul de Copii din Boston atunci când a decis limitele de timp pentru utilizatorii adolescenți.