Temperaturile ridicate și incendiile au cuprins sudul Europei

Incendii de păduri în sudul Franței

Vremea caldă, uscată și vântoasă a complicat eforturile de a ține sub control incendiile din sudul Europei, Franța și Portugalia fiind deosebit de afectate.

Dar incendii au lovit săptămâna trecută și Croația, Grecia și Spania, în timp ce pe continent pericolul de incendii crește tot mai mult. O primă „avertizare roșie” pentru căldură fără precedent în Regatul Unit a evidențiat creșterea recentă a temperaturilor pe continent și în jurul acestuia. O pădure de pin din vestul regiunii Bordeaux din Franța continuă să ardă după cinci zile în care aproximativ 3000 de pompieri și mai multe avioane care aruncă apă au încercat să-l țină sub control.

Incendiul care cuprinsese pădurea din sudul orașul portuar Rethymno de pe insula Creta, Grecia, a fost stins pe 16 iulie. În Portugalia, autoritățile au anunțat că un pilot a murit după ce avionul lui s-a prăbușit în timpul unei operațiuni de stingere a incendiilor în nord-estul țării. Autoritățile portugheze au declarat că pe 13 iulie s-a înregistrat o maximă națională pentru luna iulie de 47 de grade Celsius în orașul Pinhao din nordul țării.

Agenția meteorologică oficială britanică, Met Office, a emis prima sa „avertizare roșie” pentru căldură extremă, deoarece „pentru prima dată au fost prognozate temperaturi de 40 de grade Celsius în Marea Britanie”. Recordurile de caniculă sunt prognozate pentru 18 și 19 iulie.