Tensiunea scade, după ce NATO și Varșovia au spus că racheta din Polonia nu a fost un atac deliberat

Jurnaliști în apropiere de locul unde a avut loc incidentul de marți de la Przewodow, Polonia, 16 noiembrie 2022.

O rachetă care a lovit Polonia marți a fost probabil trasă de apărarea anti-aeriană ucraineană și nu un atac rusesc, au declarat miercuri Polonia și Alianța Nord-Atlantică, ușurând temerile mondiale că războiul din Ucraina ar putea să depășească granițele acestei țări, relatează agenția Reuters.

Stoltenberg: „Nu este vina Ucrainei”

Cu toate acestea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că Moscova, și nu Kievul, este de vină în cele din urmă pentru că a invadat Ucraina în februarie și pentru valul de atacuri cu rachete de marți care au declanșat apărarea anti-aeriană ucraineană.

„Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă în cele din urmă responsabilitatea din moment ce își continuă războiul ilegal din Ucraina”, a declarat presei la Bruxelles șeful Alianței Nord-Atlantice.

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgență miercuri la Bruxelles pentru a discuta cum să reacționeze Alianța la explozia care a avut loc marți în Polonia, la granița cu Ucraina, și în care două persoane au fost ucise.

### Vezi și... ### Ce prevăd articolele 4 și 5 ale Tratatului NATO și când pot fi activate

ncidentul de marți a avut loc în timpul bombardamentelor masive lansate de Rusia în Ucraina, după ce armata rusă s-a retras la sfârșitul săptămânii trecute din mai multe zone ale regiunii Herson, inclusiv din capitala regiunii, cu același nume.

Ministerul Apărării de la Moscova a respins marți acuzația că armata rusă se face vinovată de acest incident, spunând că nu au fost lansate rachete rusești contra unor ținte din apropierea graniței polono-ucrainene.

Kievul spune că a doborât majoritatea rachetelor lansate de Rusia, și că regiunea ucraineană Volîn, de la granița cu Polonia, a fost una din multele regiuni ale Ucrainei atacate de ruși cu rachete marți.

Miercuri, Kremlinul a afirmat că unele state au făcut „declarații nefondate” despre incident, după ce le-a acuzat pe autoritățile poloneze că au avut marți o reacție „absolut isterică”, în comparație cu Washingtonul, despre care Moscova a spus că a fost reținut.

O „urmă” rusească în spatele acestui incident

Tot miercuri, Kievul nu a părut pregătit să accepte că una din rachetele sale a fost implicată în incidentul din Polonia. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a spus că autoritățile ucrainene doresc să aibă acces la locul incidentului și că el încă vede o „urmă” rusească în spatele acestui incident.

Unii din liderii occidentali prezenți la summit-ul G20 din Indonezia au sugerat că indiferent cine a tras racheta, Rusia și președintele Vladimir Putin vor fi până la urmă răspunzători pentru orice incident generat de invadarea Ucrainei.

Declarația finală a summit-ului G20 din Indonezia spune că „majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina”, dar admite că „au fost și alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor”.

### Vezi și... ### NATO: Nu există indicii că racheta din Polonia a fost un atac deliberat