Tensiuni în creștere la universitățile americane. Studenții pro-palestinieni au ocupat o clădire la Columbia

Protestele de la universitățile americane în sprijnul palestinienilor au luat amploare, provocând una din cele mai grave crize ale instituțiilor academice din SUA din ultimele decenii. Ele s-au extins de la New York și Boston pe coasta de Est până în Oregon și California, în vest. 

Situația de la Columbia s-a deteriorat în cursul nopții de luni spre marți. Tabăra de corturi pro-palestiniană, evacuată săptămâna trecută, apoi lăsată să se formeze din nou, este „creierul” noii escaladări a protestului. La această fază a manifestațiilor, studenții nu sunt furioși doar pe armata israeliană care a ucis 34.000 de oameni în Gaza sau numai pe guvernul american care sprijină armata Israelului, pe companiile american care investesc în Israel, ci și pe conducerea universității lor, care i-ar fi trădat, ascultând de politicienii de la Washington. 

În noaptea de luni spre marți, studenții de la Universitatea Columbia, locul unde au început protestele extinse între timp pe tot cuprinsul SUA, s-au baricadat într-una din clădirile din campus, Hamilton Hall. A fost reacția lor la ultimatumul dat luni după-masă de conducerea Universității, care le-a spus: „Ori mergeți acasă, ori veți fi suspendați”. 

Unii observatori spun că la Columbia, conducerea instituției a greșit încercând un „balet diplomatic” între propriii studenți și politicienii din Congres. Rectorul ei, Nemat Shafik,(la microfon) a dat asigurări la 17 aprilie în legislativul de la Washington că orice manifestare „anisemită” în campusul din inima metropolei americane va fi curmată din start. Studenții  protestatari s-au simițit trădați. „Cu cât ne veți pune pumnul în gură mai tare, cu atât vom striga mai tare!”, s-a scandat la Columbia. 

Suporterii Israelului și mulți evrei americani spun că demonstrațiile pro-palestiniene sunt de fapt manifestări antisemite. Ei se plâng că studenții evrei nu mai sunt în siguranță la universități. Organizatorii protestelor, printre care sunt și evrei, susțin că nu au nimic de a face cu incidentele cu adevărat antisemite produse în marginea demonstrațiilor lor: „Nu putem controla totul”. 
Israelul a lansat ofensiva din Gaza în urmă cu peste jumătate de an, ca ripostă la atacul terorist al organizației palestiniene Hamas, soldat cu uciderea a 1200 de israelieni și luarea a 250 de ostatici. 

Luarea cu asalt a clădirii Hamilton Hall de la Columbia a fost cel mai dramatic episod de până acum al protestelor studențești pro-palestiniene din SUA. Presa universității a transmis evenimentul în direct. 

Universitatea Columbia are o lungă tradiție de activism, începând din anii 1960, când a fost unul din centrele protestelor studențești împotriva războiului purtat de SUA în Vietnam. Studenții protestatari spun că rectoratul a încălcat nu doar această tradiție, dar și autonomia universitară ascultând de politicienii americani pro-israelieni. 

Diferitele universități americane au reacționat diferit la protestele studențești pro-palestiniene. La Universitatea din Austin, Texas, poliția chemată de rectorat a arestat mai mulți protestatari luni, 29 aprilie. Unii comentatori spun că speranța rectoratelor prinse între presiuni politice și demonstrații studențești este apropiata vacanță universitară, până la care au mai rămas doar câteva zile.