Tensiuni la două puncte de trecere dintre Kosovo și Serbia

Mașini blindate ale poliției kosavare, în apropiere de punctul de trecere Jarinje, la hotarul cu Serbia

Tensiunile rămân ridicate la două puncte de trecere a frontierei dintre nordul Kosovo și Serbia, unde sârbii kosovari au blocat circulația pentru a doua zi consecutiv, pe fondul disputei legate de recunoașterea reciprocă a plăcuțelor de înmatriculare, în contextul unei confruntări ample privind suveranitatea Kosovo. Belgradul nu a recunoscut independenta Kosovo, declarată în 2008.

Ieri, sute de sârbi kosovari au blocat frontiera cu mașinile și camioanele lor între Jarinje și Brnjak, pentru a protesta împotriva unei decizii a autorităților kosovare de a înlocui temporar plăcuțele de înmatriculare sârbe care circulau în Kosovo.

Poliția din Kosovo a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care au continuat să blocheze drumurile de la frontieră. Grupuri mici de protestatari au petrecut noaptea în corturi.

Îngrijorarea a crescut din nou, când autoritățile kosovare au trimis trupe speciale de poliție cu vehicule blindate pentru a debloca frontiera.

Autoritățile kosovare spun că măsura adoptată acum se bazează pe un acord, încheiat în 2016, în cadrul negocierilor mediate de Uniunea Europeană, și care a expirat, și că acum sunt valabile doar plăcutele de înmatriculare kosovare.