Tentativa de asasinat a premierului Slovaciei va fi investigată ca „atac terorist”

Momentul arestării suspectului în cazul atentatului asupra premierului slovac.

În Slovacia, persoana arestată în luna mai pentru tentativa de asasinare a primului ministru Robert Fico se confruntă acum cu acuzații de terorism, a declarat joi procurorul general al țării.

Suspectul a fost acuzat inițial de tentativă de omor. Procurorul general Maroš Žilinka a declarat că recalificarea acuzațiilor se bazează pe dovezile obținute de anchetatori, dar nu a oferit și alte detalii.

Oficiali guvernamentali de la Bratislava au presupus inițial că atacul ar fi motivat politic și a fost comis de un „lup singuratic”, dar ulterior au spus că este posibil ca o „terță parte” să fi fost implicată în „acțiuni în favoarea autorului” atacului.

În prezent, premierul Robert Fico se recuperează la domiciliu după multiplele răni suferite în tentativa de asasinat din 15 mai, când a fost împușcat în timp ce îi saluta pe susținătorii săi în orașul Handlová.

Potrivit relatărilor presei, suspectul ar fi scriitorul și activistul politic Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, care și-a explicat acțiunile prin dezacordul său cu politica guvernului. La interogatoriu, el a insistat însă că nu a vrut să-l ucidă pe premier.

Robert Fico a fost mult timp considerat o figură ce provoacă diviziune atât în Slovacia, cât și în afara ei, trezind îngrijorări în capitalele europene când a revenit la putere pentru a patra oară anul trecut, după ce partidul său de stânga SMER a câștigat alegerile parlamentare în urma unei campanii bazate pe un mesaj pro-Rusia și anti-american, notează agenția Associated Press. Criticii săi se tem că Slovacia ar putea renunța la cursul pro-occidental și să urmeze direcția Ungariei condusă de premierul Viktor Orbán.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te