Termoelectrica va cumpăra peste 150.000 de tone de păcură

Societatea pe acțiuni Termoelectrica anunță inițierea procedurii de cumpărare a 154.000 de tone de păcură. Compania invită agenții economici să participe la negocierile directe care vor avea loc joi, 6 octombrie, la sediul său din Chișinău.

Anterior, Termoelectrica a mai achiziționat 36.000 de tone de păcură, în valoare de peste 29 de milioane de dolari. Combustibilul urmează să fie livrat în perioada octombrie-decembrie pe cale ferată și auto.

### Vezi și... ### Primele cisterne cu păcură din România au ajuns în R. Moldova  

Termoelectrica folosește pentru producerea energiei termice și electrice prioritar gazele naturale rusești și, ca alternativă, păcura. Anticipând că Gazprom ar putea reduce sau sista livrările în R. Moldova, pe 9 august Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a permis întreprinderii să cumpere, în regim de urgență, 20.000 de tone de păcură, pentru a-și asigura rezerva minimă.

Pe 15 septembrie, CSE a decis că Termoelectrica va cumpăra, prin negocieri directe, și va semna contracte de vânzare-cumpărare a păcurii, în cantitate de până la 190.000 tone. Achiziția va fi scutită de plata TVA, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși data de 31 mai 2023. Transportul va fi asigurat, în regim prioritar, de Calea Ferată din Moldova.

Primele cisterne cu păcură, care urmează să suplinească rezervele de stat, au ajuns în R. Moldova din România săptămâna trecută.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, în total, pentru perioada rece a anului, furnizorul de agent termic centralizat din capitală are nevoie de 216.000 de tone de păcură.