Cea mai înaltă distincție: Cele mai importante decorații din întreaga lume

Kazahstan: Ordinul Vulturul de Aur
Medalia strălucește ornată cu aur, diamante și rubine. Au primit-o mai mult de o duzină de străini, dar numai doi cetățeni din Kazahstan au primit-o: Nursultan Nazarbaev și Qasym-Zhomart Toqaev, cei doi președinți ai Kazahstanului de până acum.

Ordinul Steaua României
Medalia este însoțită de neobișnuita recompensă a unui loc de înmormântare gratuit și a onorurilor militare la moartea celui care o primește.

Erou al Ucrainei
În 2017, belarusul Mikhail Zhyzneuski a devenit postum primul străin care a primit titlul. Zhyzneuski a fost împușcat mortal în 2014 în timpul Euromaidanului. Decorațiile multor țări sunt însoțite de embleme/insigne miniaturale (aici, în dreapta), care pot fi fixate pe îmbrăcăminte în ocazii mai puțin ceremoniale în locul medaliilor.

Medalia Libertății acordată de președintele Statelor Unite
Decorația îi răsplătește pe americanii și, ocazional, pe non-americanii care au adus „contribuții excepționale la securitatea sau interesele naționale ale Americii, la pacea mondială sau la eforturile culturale sau de altă natură semnificativă publică sau privată”.

Erou al Federației Ruse
Această decorație este, de obicei, acordată pentru „fapte eroice de vitejie”. Doi recipienți recenți ai medaliei au fost piloții de pe Ural Airlines care, în 2019, au reușit să aterizeze cu o aeronavă ale cărei motoare au fost afectate de pescăruși într-un câmp de porumb. Nu s-au fost înregistrat victime și niciunul dintre cei 233 de pasageri nu a fost rănit.

Ordinul nipon al Soarelui-Răsare
Medalia realizată manual reprezintă un soare răsărind tăiat dintr-o piatră polizată de granat. Soarele este înconjurat de o stelă din aur și email și suspendată de frunza unui copac Paulownia.

Ordinul Noii Zeelande
Numărul celor decorați este limitat la douăzeci de persoane în viață. După ce un posesor al medaliei moare, ecusonul trebuie înapoiat și trece la următorul desemnat conform unei liste prestabilite.

Crucea Sfântul Gheorghe a Marii Britanii
Printre sutele de beneficiari ai acestei decorații „pentru fapte de eroism suprem”, poate cel mai neobișnuit este insula Malta, distinsă în 1942 pentru „eroism și devotament” în timpul asediului nazist/italian al coloniei britanice, în Al Doilea Război Mondial. Ulterior, Crucea a fost încorporată în colțul din stânga sus al steagului Maltei independente.

Ordinul Pakistanului
Anunțul decorării este făcut, de obicei, în fiecare an, pe 14 august, Ziua Independenței Pakistanului. Ultimul destinatar al premiului a fost jucătorul de cricket Darren Sammy din Santa Lucia, pentru „contribuția sa neprețuită la cricketul pakistanez”.

Stara Planina a Bulgariei
„Țepoasa” decorație era rezervată pe vremuri demnitarilor străini, dar acum este acordată și bulgarilor care au înfăptuit „servicii excepționale” pentru țara lor.

Bijuteria Indiei
Medalia cu bordură de platină are forma unei frunze din copacul Bodhi - sub care se spune că Buddha a obținut iluminarea. Pe decorație scrie în hindi „Bharat Ratna” (Bijuteria, giuvaerul Indiei). În fiecare an decorația este primită de cel mult trei persoane.

Onoarea Națiunii (Albania)
Această medalie este acordată de președintele Albaniei albanezilor sau cetățenilor străini „ca semn de recunoștință și admirație pentru cei care prin actele și renumele lor contribuie la onorarea națiunii albaneze."