Candidatul blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale, istoricul Octavian Țîcu, s-a lansat în campania electorală în scuarul Parlamentului, alături de membrii celor trei partide (Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor) care-l susțin la alegeri.
Țîcu promite și o „armată dotată”
Țîcu a promis un proces accelerat de integrare europeană și a vorbit despre colaborarea cu instituțiile Nord-Atlantice pentru „asigurarea păcii și apărării R. Moldova” și dotarea armatei naționale.
Fost deputat și ex-lider al Partidului Unității Naționale, formațiune unionistă, Țîcu a criticat actuala guvernare, în special pentru reforma justiției, care potrivit lui este „în faliment”, și pentru economia slabă.
În programul de prezidențiabil, candidatul blocului „Împreună” promite politici pentru spor demografic, o economie de piață competitivă și soluționarea conflictului transnistrean prin „politici de condiționalitate democratică față de regimul separatist”.
Vlah a vrut să se lanseze în campanie la Naslavcea
Să se lanseze în campania electorală duminică planificase și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, candidată independentă, desemnată la aceste alegeri de un grup de cetățeni. Evenimentul trebuia să aibă loc în apropiere de localitatea Naslavcea, pe platforma de observație „Inima Nistrului”, care se află la frontiera cu Ucraina.
Înainte de începerea evenimentului, Vlah a acuzat-o pe rețelele de socializare pe actuala președintă Maia Sandu, și ea candidată la prezidențiale, și poliție că nu i-au permis accesul ei „și celor câteva sute de oameni veniți să o susțină”.
Reprezentanții Poliției Naționale au condamnat acuzațiile Irinei Vlah, calificându-le drept nefondate și manipulatorii, și spun că polițiștii nu ar fi intervenit și nici nu ar fi „comunicat cu persoanele care se aflau acolo”. Fosta bașcană nu a precizat deocamdată cum își va continua lansarea în campanie.
La scurt timp, Poliția de Frontieră a transmis, într-un comunicat, că accesul în zona de frontieră este permis doar cu aviz prealabil, iar persoanele care nu au viza de domiciliu în regiune trebuie să obțină un permis de acces, precizând că aceste cerințe sunt valabile și pentru politicieni.
Ulianovschi promite o „Moldovă normală”
Independent candidează la alegerile prezidențiale și Tudor Ulianovschi, ex-ministru de Externe în cabinetul condus de democratul Pavel Filip. El s-a lansat în campanie tot duminică, pe 29 septembrie, într-o sală de evenimente din Chișinău, promițând „o Moldovă normală”.
Prezentându-și programul electoral, a menționat că va negocia integrarea europeană a R. Moldova doar prin „promovarea interesului național”. În discursul său, Ulianovschi a mai spus că „o Moldovă normală este o Moldovă tradițională, nu a părintelui 1 și 2”.
Fostul ministru de Externe a vorbit despre investiții în educație, construcții de fabrici și uzine, dar și că va aduce în R. Moldova gaze și energie electrică ieftină. Din echipa lui Ulianovschi fac parte și fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, unionistul Vlad Bilețchi, ex-lider al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Moldova, dar și fostul deputat român, Constantin Codreanu, care e și șeful de campanie al lui Ulianovschi.
- Te-ar putea interesa și: Cine sunt candidații la prezidențiale și ce le promit moldovenilor
11 candidați au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Până acum, în campanie s-au mai lansat actuala președintă Maia Sandu (susținută de PAS), Alexandr Stoianoglo (susținut de Partidul Socialiștilor), Renato Usatîi (din partea Partidului Nostru), Vasile Tarlev (din partea Partidului Viitorul Moldovei), Andrei Năstase (candidat independent) și Natalia Morari (candidată independentă).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te