România a obținut un punctaj slab în clasamentul PISA, locul 47 din 79 de țări, cea mai scăzută performanță fiind înregistrată la matematică. Prăbușirea este însă pe toată linia, nu doar la matematică, unde România a pierdut 9 puncte față de testarea din 2015, inclusiv la citire și științe. Rezultatele arată că nivelul analfabetismului funcțional este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.
„Performanța medie la citire în România a fost mai mare decât în 2006, când țara a participat prima dată la PISA, dar nu diferit semnificativ din punct de vedere statistic de orice rezultat de atunci. Performanța medie la matematică în 2018 a fost semnificativ mai mică decât în 2015 (…), în timp ce performanța la știință a revenit, în 2018, aproape de nivelul observat în 2006 sau 2009”, se precizează în raportul PISA, dat publicității, marți, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Mai multe, pe romania.europalibera.org
În cazul R. Moldova, scorurile în PISA 2018 la cele trei categorii: științe, matematică și capacitatea de a citi și înțelege este sub media OECD, dar în toate categoriile fetele se descurcă mai bine decât băieții. Când vine vorba de capacitatea de a citi, diferența între tinerii care vin dintr-un mediu economic dezavantajat față de restul este din nou mai mare decât media OECD, și anume 102 puncte față de 89, dar 8% din acești tineri dezavantajați dovedesc o capacitate remarcabilă de a se impune (în mediul școlar).