Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 5 iunie, un regulament cu privire la măsurile de susținere a tinerilor absolvenți din domeniul culturii, după ce Parlamentul a modificat Legea culturii, la sfârșitul anului trecut.
Tinerii specialiști vor primi, în primii trei ani de activitate, îndemnizații unice de 120 de mii de lei - pentru absolvenții cu studii superioare; și de 90 de mii de lei - pentru cei din colegii. Sumele vor fi oferite în trei rate egale.
„Pentru prima dată, specialiștii din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma angajării în satele, comunele și centrele raionale din Republica Moldova. Ne bucurăm că astăzi am aprobat mecanismul de repartizare a sumelor respective”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezentând proiectul de decizie.
Ministerul Culturii își propune ca indemnizațiile să fie oferite deja anul acesta, estimând un buget de 1,3 milioane de lei. Anul trecut, în câmpul muncii ar fi fost repartizate 33 persoane.
Potrivit datelor statistice prezentate de minister, în R. Moldova funcționează 1.300 de biblioteci publice teritoriale, 1.194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.
Vedeți povestea lui Petru Babin, care predă acordeonul la Școala de Arte din Cimișlia și are 6.000 de lei salariu. Ca să mai adune bani, cântă la petreceri. Tânărul salută inițiativa statului de a oferi indemnizații absolvenților instituțiilor de profil care se vor angaja conform repartizării, chiar dacă nu va beneficia de această oportunitate, dar se îndoiește că toți vor rămâne să muncească după cei trei ani.
Your browser doesn’t support HTML5
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te