Tiraspol-ul anunță că nu poate stoca vaccinurile Pfizer/BioNTech

Siringi speciale pentru vaccinarea cu produsul Pfizer/BioNTech.

Administrația de la Tiraspol anunță că nu poate să primească vaccinul Pfizer/BioNTech care ar urma să vină prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, din motiv că nu poate asigura „lanțul rece” de stocare la minus 70 de grade.

### Vezi și... ### R.Moldova, pregătiri de vaccinare

În schimb, funcționarii transnistreni sunt gata să primeascăvaccinul rusesc Sputnik V. „Nu suntem gata să depozităm vaccinul Pfizer. Nu avem instalații frigorifice care să asigure o temperatură de -70 de grade. Celelalte vaccinuri, care trebuie depozitate la între +2 și +8 grade, sau la -18 grade, suntem gata să le primim”, a declarat șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Cristina Albul, într-o declarație pentru televiziunea transnistreană TSV.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat încă la începutul acestui an că locuitorii din stânga Nistrului vor fi vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik-V. Krasnoselski a vorbit despre încheierea unui acord cu Federația Rusă privind furnizarea în regiune a unui lot de vaccin rusesc de 30 de mii de doze. Anunțul a fost făcut la începutul an, însă de atunci administrația transnistreană nu a mai dat detalii privind perioada în care vaccinul rusesc ar putea ajunge în regiunea transnistreană.

Ministerul Sănătății de la Chişinău a primit confirmarea că primele vaccinuri anti Covid-19 vor sosi în Republicii Moldova la mijlocul lunii februarie, ceva mai târziu decât estimaseră oficialitățile moldovene. Este vorba despre vaccinurile obținute prin platforma COVAX, creată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura accesul la vaccinuri al țărilor în dezvoltare sau sărace care nu ar putea face față concurenței internaționale.

Ministerul Sănătăți a precizat printr-un comunicat că se așteaptă peste 24.500 de vaccinuri Pfizer/BioNTech și peste 260 de mii de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, vaccinuri care pot fi stocate în frigidere normale.

„Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial”, se arată în comunicatul Ministerul Sănătății.

### Vezi și... ### Regiunea transnistreană este cuprinsă în programul național de vaccinare anti-Covid

O parte din aceste vaccinuri, a asigurat Ministerul Sănătății, ar urma să fie pentru populația din Transnistria dar condițiile de stocare a vaccinurilor Pfizer/BioNTech este un criteriu important, luat în considerare și de COVAX când decide mai ales care vaccinuri să fie distribuite în fiecare țară.

Pe lângă platforma COVAX, Republica Moldova mai are promisiunea unei donații de până la 200 de mii de vaccinuri din partea României.

Autoritățile sanitare moldovene declară că nu vor fi folosite decât vaccinuri omologate de OMS și Uniunea Europeană. Vaccinul rusesc Sputnik-V nu este aprobat în Republica Moldova, dar ar putea fi utilizat ca donație din partea Rusiei în regiunea transnistreană.