Comisia Unificată de Control s-a întrunit, pe 17 octombrie, la Bender.
Autoritățile de la Chișinău au transmis că reprezentanții Tiraspolului „au promis să nu admită” blocarea liberei circulații a alegătorilor ca răspuns la apelul delegației Chișinăului care a cerut așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană să nu admită acțiuni care ar „împiedica buna desfășurare a scrutinului” și care ar „bloca libertatea de circulație a alegătorilor la 20 octombrie”.
Părțile au mai agreat că posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (compuse din militari moldoveni, ruși și structuri paramilitare de la Tiraspol) vor funcționa „în regim obișnuit”.
Pe 14 octombrie, și liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus că autoritățile separatiste nu vor obstrucționa procesul electoral din 20 octombrie. „Vă asigur că vom permite trecerea liberă a cetățenilor”, a spus Krasnoselski jurnaliștilor locali.
- Citește și: Tiraspolul vrea propriul referendum despre UE, considerându-se „ignorat” la cel din 20 octombrie
La prezidențialele și referendumul din 20 octombrie, cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană vor trebui să voteze pe malul drept al Nistrului. Pentru ei, au fost constituite 30 secții de votare în 21 de localități.
Anterior, așa-zisele autorități de la Tiraspol s-au arătat indignate că, pentru scrutinele din 20 octombrie, nu vor fi deschise secții de votare în stânga Nistrului, spunând că este ignorată „poziția poporului transnistrean”. În replică, Chișinăul a calificat declarațiile drept o „acțiune manipulativă”.
11 candidați vor lupta pentru voturile moldovenilor la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Astfel, pe buletinul de vot vor apărea în următoarea ordine: Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor); Maia Sandu (Partidul Acțiune Solidaritate); Renato Usatîi (Partidul Nostru); Vasile Tarlev (Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”); Irina Vlah (independentă); Ion Chicu (Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei); Andrei Năstase (independent); Octavian Țîcu (Blocul electoral „Împreună”); Victoria Furtună (independentă); Tudor Ulianovschi (independent); Natalia Morari (independentă).
Prezidențialele vor avea loc concomitent cu referendumul constituțional despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, unde moldovenii vor răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te