Tiraspolul a confirmat reținerea lui Alexandr Rjavitin, tânărul care a denunțat tortura din „armata transnistreană”

Your browser doesn’t support HTML5

Reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol au confirmat reținerea cetățeanului moldovean Alexandr Rjavitin. Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru IPN că negociatorul transnistrean Vitali Ignatiev l-a asigurat, la întâlnirea avută marți la Tiraspol, că va oferi un răspuns în scris referitor la accesul avocaților, medicilor și membrilor familiei lui Rjavitin.

Tânărul, care în 2015 a evadat din așa-numita armată transnistreană și a descris amănunțit și într-un documentar al Europei Libere, metodele de tortură și umilințele la care sunt supuși recruții, a dispărut din casa sa natală de la Pervomaisc, regiunea transnistreană, unde s-a dus pe ascuns, în decembrie, să-și viziteze rudele.

Administrația de la Tiraspol i-a intentat un dosar penal „pentru dezertare” și divulgarea secretelor de stat, Rjavatin riscând o pedeapsă cu 20 de ani de închisoare.

Jurnalistul Serghei Ilcenko, fost deținut al regimului de la Tiraspol, a scris că, potrivit surselor sale, Rjavitin s-ar afla într-un buncăr al izolatorului de detenție provizorie din Tiraspol, unde ar fi torturat pentru a depune un denunț că a participat la pregătirea unei lovituri armate împotriva administrației separatiste.

Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, la discuțiile de la Tiraspol a fost abordată și situația liderului opoziției comuniste din regiunea transnistreană, deputatul Oleg Horjan, aflat de mai bine de un an în detenție. Membrii familiei sale spun că starea sănătății lui Oleg Horjan s-a înrăutățit.

Alexandru Flenchea a cerut eliberarea celor doi deținuți, menționând, între altele, că dosarul lui Horjan este unul politic și reprezintă o răfuială politică.