Tiraspolul a prelungit starea de urgență, dar spune că livrarea gazelor în regiune a fost reluată

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit miercuri, 9 aprilie, starea de urgență cu încă 30 de zile, invocând „criza energetică generată de diminuarea volumului de gaze” livrat în regiune.

Autoritățile de facto ale regiunii au spus că vor să „stabilizeze starea socio-economică”, iar pentru asta au nevoie de prevederile stării de urgență, care durează din 9 decembrie și care interzice exportul de energie, impune economisirea resurselor energetice ș.a.

Cu o zi înainte, pe 8 aprilie, autoritățile nerecunoscute au anunțat că livrările de gaze au fost reluate către regiune, după ce mai devreme au comunicat că regiunea a rămas temporar fără gaze din 5 aprilie, invocând „aspecte tehnice”.

La rândul său, surse guvernamentale de la Chișinău au spus că, de fapt, livrările de gaze în regiunea transnistreană nu au fost oprite, ci reduse la circa 2,2 milioane de metri cubi/zi din cauza unei probleme cu plățile în avans, care între timp s-au soluționat.

În prezent, Tiraspolul achită pentru tranzitul de gaze prin teritoriul R. Moldova, care mai este condiționat și de neutilizarea gazelor în industria grea și de acordarea unor concesii în privința respectării drepturilor omului, precum eliberarea unor deținuți politici.

Tot pe 8 aprilie, după o serie de amânări, la Bender a avut loc o întrevedere între vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, cu prezența unor oficiali ai OSCE.

Potrivit Guvernului moldovean, Serebrian a cerut negociatorului transnistrean să soluționeze „probleme din sfera respectării drepturilor omului în regine”, în special privind libera circulație între cele două maluri ale Nistrului. La rândul său, reprezentantul Tiraspolului a solicitat autorităților de la Chișinău să abroge legea care pedepsește separatismul.

În prezent, în regiune ajung 3,3 milioane metri cubi de gaze pe zi prin traderul european MET, pe care Tiraspolul spune că îl plătește din contul unui credit rusesc.

Cantitatea respectivă este insuficientă pentru repornirea întregii industrii transnistrene. Dar premierul Dorin Recean a admis recent că Tiraspolul încearcă să repornească o parte din industria grea, iar din cauza acestui fapt Chișinăul pregătește taxe suplimentare.

Anterior, Tiraspolul a refuzat un grant al UE de 60 milioane de euro pentru gaze, după ce, pe 1 februarie, UE și Chișinăul au salvat regiunea de la o criză umanitară care ar putea izbucni după ce Moscova a sistat furnizarea gazelor în regiune pe 1 ianuarie 2025, după expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te