Potrivit autorităților de facto ai regiunii, decizia a fost luată din cauza crizei energetice și economice din regiunea transnistreană. Un membru al așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Victor Guzun, a explicat că abrogarea legii a fost dispusă din cauza „anumitor restricții privind volumele de gaz”, fapt ce influențează și cantitatea de energie electrică produsă în stânga Nistrului.
Tot pe 6 februarie, așa-numitul soviet suprem din regiune a prelungit cu încă 30 de zile starea de urgență în economice, până la 10 martie.
Reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău au spus Europei Libere că decizia de a anula această lege este o inițiativă a autorităților separatiste.
Din 1 februarie, regiunea transnistreană primește gaze naturale din partea Chișinăului, care le procură de pe piețele europene din contul unui grant de 20 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. Atât Chișinăul, cât și Bruxellesul au spus în repetate rânduri că volumele de gaze procurate și livrate în stânga Nistrului sunt destinate doar pentru necesitățile casnice și ale instituțiilor sociale.
Regiunea secesionistă a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când concernul rus Gazprom a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.
Autoritățile moldovene au spus că vor continua să livreze gaze în stânga Nistrului și după 10 februarie dacă în regiunea transnistreană „sunt făcuți pași în domeniul respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale”. De atunci, potrivit Energocom, au fost livrate peste 11 milioane de metri cubi de gaze naturale, cantitatea zilnică fiind limitată la doar trei milioane de metri cubi.
Până în prezent, Tiraspolul nu a răspuns la propunerea Chișinăului și Uniunii Europene, care prevede alocarea a 60 de milioane de euro pentru susținerea populației din regiune.
„Noi nu am primit încă niciun răspuns direct de la așa numitele autorități cu privire, deși scrisurile au fost trimise prin acest canal de comunicare dintre reprezentanții politici”, a spus Europei Libere reprezentanta Biroului politici de reintegrare, Mariana Sarî.
Anularea legii vine la câteva zile după ce postul public Moldova 1 a apărut în grila principalei companii de televiziune prin cablu din stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinăul au sugerat că aceasta este o consecință a intervenției UE pentru a ajuta regiunea transnistreană să depășească criza gazelor.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te