Liderul separatist, Vadim Krasnosleski, a spus că „Tiraspoltransgaz se angajează să plătească sau să restituie acest volum”, potrivit așa-numitei președinții de la Tiraspol.
Dacă presiunea din conducte nu va fi menținută, după reluarea livrărilor de gaze va fi nevoie de încă circa 2 luni pentru a aduce treptat presiunea în sistem și a asigura funcționarea normală a sistemului de distribuție a gazelor.
Autoritățile de la Chișinău încă nu au comentat solicitarea venită din Tiraspol.
Regiunea transnistreană „contează pe o decizie favorabilă” a Chișinăului, a spus Krasnoselski, care până acum a refuzat ofertele de ajutor venite din partea malului drept.
- Te-ar putea interesa și: Imagini din satelit - MGRES și-a ars cărbunele din stoc pe jumătate, până pe 16 ianuarie
Chișinăul spune că liderii de la Tiraspol nu au acceptat deocamdată soluțiile care le-au fost propuse: fie ca întreprinderea Moldovagaz să cumpere pe piața europeană gaze pentru stânga Nistrului, în condițiile în care concernul rus de stat Gazprom nu reia el livrările, pe rute alternative, ocolind Ucraina, fie ca noi cantități de cărbune ucrainean să fie aduse la MGRES de către Chișinău și Kiev.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat că Ucraina poate livra cărbune regiunii transnistrene pe 25 ianuarie, când a primit-o în vizită la Kiev pe președinta moldoveană, Maia Sandu. Zelenski a spus că Ucraina poate da cărbunele la „un preț mic” sau „chiar gratuit”, dacă centrala îi dă în schimb și Ucrainei energie electrică și chiar să modernizeze centrala, care ulterior ar putea produce de nouă ori mai multă energie electrică decât în prezent, suficientă pentru „Tiraspol, Chișinău și, după caz, Ucraina”.
La rândul său, Krasnosleski a respins oferta spunând că Ucraina ar fi oferit cărbune „nepotrivit” pentru MGRES, iar modernizarea ar fi prea scumpă, circa 50 milioane de euro, și ar dura prea mult, în jur de un an.
Imagini satelit ale Maxar Technologies. La situația din 16 ianuarie ilustrată în imaginea din dreapta, în porțiunea hașurată nu se mai află cărbune deloc sau foarte puțin.
Rămasă fără gaze, regiunea separatistă riscă să rămână și fără cărbune, singurul combustibil care asigură funcționarea MGRES. Imagini din satelit obținute de Europa Liberă sugerează că centrala a ars, până pe 16 ianuarie, jumătate din rezerve.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te