Tiraspolul critică dur decizia Chișinăului de a nu mai accepta plăți prin băncile transnistrene

Clădirea Băncii centrale de la Tiraspol

Tiraspolul a criticat în termeni duri decizia băncilor de pe malul drept al Republicii Moldova de a nu mai accepta, începând cu 14 februarie, plățile companiilor din regiunea transnistreană efectuate prin bănci transnistrene. Reprezentantul Băncii centrale de la Tiraspol a spus că este pentru prima dată în 30 de ani când se întâmplă așa ceva și că întreprinderile transnistrene nu mai pot face plăți furnizorilor de servicii sau achita materia primă.

Din acest motiv, Uzina metalurgică de la Râbnița a anunțat că și-ar putea reduce volumele de producție, pentru că nu poate achita serviciile Căilor ferate din Moldova.

„Sancțiunile financiare impuse de Chişinău sunt acțiuni politice care contravin parametrilor comerțului liber și lovesc în legăturile economice ale Transnistriei nu doar cu Moldova, ci și cu Uniunea Europeană”, a declarat șeful negociatorilor de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

În toamnă, băncile moldovenești au blocat conturile a patru întreprinderi din regiunea transnistreană, pe motiv că acestea nu s-au conformat noilor cerințe privind combaterea spălării banilor. Subiectul bancar a fost de atunci una din temele centrale ale discuțiilor politice și la nivel de experți, inclusiv în formatul oficial de negocieri 5+2, dar și la întâlnirile dintre președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.