Tiraspolul critică dur ultimele declarații ale președintelui Igor Dodon privind reglementarea transnistreană

Igor Dodon, în noul episod „Președintele Răspunde”

Tiraspolul a criticat dur ultimele declarații ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, referitoare la reglementarea transnistreană. Într-un comentariu al departamentului de externe al regiunii separatiste, din 7 februarie, se spune că oficialitățile moldovene fac „declarații populiste” și tot Chișinăul ar „provoca stagnarea” dialogului. Tiraspolul susține că Chișinăul inventează „versiuni neviabile de reglementare, care nu au nimic în comun cu realitatea” și, concomitent, ar bloca „mecanismele existente de căutare a soluțiilor de compromis”. Tiraspolul s-a plâns, din nou, de discriminare și presiuni din partea Chișinăului.

Într-un nou episod video al rubricii „Președintele Răspunde” de pe pagina sa de Facebook, difuzat pe 7 februarie, Igor Dodon a spus, între altele, că 300 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene – ceea ce ar reprezenta aproape întreaga sa populație – dețin buletine de identitate ale Republicii Moldova. „Noi toți suntem cetățeni ai Republicii Moldova”, a spus Dodon, lansând un îndemn la reîntregirea țării.

Totodată, el a spus că „fără Moldova, fără malul drept al Nistrului, nici Transnistria nu are viitor”. Igor Dodon a afirmat că între cele două maluri ale Nistrului exista deja un nivel avansat de integrate economică – întreprinderile din regiune beneficiază de aceleași preferințe comerciale europene de care se bucură toți agenții economici din Moldova, iar circa 70% din exporturile regiunii sunt asimilate de malul drept al Nistrului și țările Uniunii Europene.


Președinte a mai spus că în ultimii 2-3 ani s-a făcut și „un progres serios” în rezolvarea unor probleme ale oamenilor de rând, cum ar fi recunoașterea de către Chișinău a diplomelor de studii din Transnistria și eliberarea plăcuțelor auto neutre pentru transportul din regiune. „Din partea noastră, facem tot posibilul să apropiem cele două maluri”, a mai spus Igor Dodon.

Referindu-se la o posibilă soluție politică a conflictului, șeful statului a spus că Chișinăul dorește să dialogheze și că este gata să ofere ceea ce el a numit „garanții” și „o autonomie destul de largă”. „Singura soluție este doar împreună”, a spus Dodon, pentru că, în opinia sa, „nu va exista o independență a acestei regiuni”. „Noi trebuie să ne așezăm la masa tratativelor și să recunoaștem că viitorul nostru este împreună”, a mai declarat președintele Igor Dodon, în postarea video de pe pagina sa de Facebook.