„Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii”, a spus Recean pe 10 februarie, și a precizat că Tiraspolul a refuzat să crească tarifele din regiune la cele de piață, aceasta fiind una din condițiile principale pentru primirea ajutorului de 60 milioane de euro din partea UE.
În schimb, guvernul de la Chișinău a acceptat o soluție de alternativă. O companie din Ungaria (MET Gas and Energy Marketing AG) va aduce gazul la frontiera vestică a R. Moldova, costurile urmănd să fie suportate de o firmă din Dubai (JNX General Trading L.L.C).
Recean a spus că „ambele companii au fost verificate”, iar în spatele lor „nu au fost identificați cetățeni moldoveni” sau alte „neconformități”.
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului”, susține premierul Recean, care nu a precizat ce volum de gaze urmează să primească regiunea secesionistă.
Unul dintre liderii PAS, deputatul Radu Marian, a scris pe rețele că regiunea transnistreană va primi în continuare 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică o cantitate suficientă doar pentru consumul populației și instituțiilor cu menire socială, ca școlile, spitalele sau magazinele. Dar Marian a șters ulterior postarea fără nicio explicație.
Autoritățile de la Chișinău au sugerat anterior că vor să se asigure ca gazele livrate în stânga Nistrului, din ajutoarele UE sau altfel, ajung strict la consumatorii casnici și instituțiile publice vitale, dar nu sprijină industria grea sau minele de criptomonede din regiunea transnistreană.
Pentru prima dată în existența sa, regiunea secesionistă a rămas, la 1 ianuarie, fără gaze rusești, concernul rus Gazprom oprind livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. O lună mai târziu, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.
În perioada 1-10 februarie, UE a achitat 20 milioane de euro pentru procurarea gazelor destinate regiunii separatiste moldovenești.
Firma ungară va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz, iar Chișinăul va permite tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova.
Tiraspol va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Chișinăul a condiționat tranzitul prin „câteva acțiuni care să demonstreze deschidere” din partea Tiraspolului.
Autoritățile moldovene așteaptă ca cele separatiste să elibereze deținuții politici, să rezolve problema liceului din Râbnița, să păstreze Moldova 1 în grila de emisie și să scoată așa-numite posturile de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).
Tiraspolul nu a comentat imediat decizia.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te