Tiraspolul ridică, și pentru al doilea tur al prezidențialelor, interdicția de călătorie

Your browser doesn’t support HTML5

Aglomerație la secțiile de votare din satul Varnița

Administrația de la Tiraspol a anunțat că permite locuitorilor săi să vină să voteze duminică, 15 noiembrie, pe malul drept al Nistrului, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Locuitorii regiunii nu mai pot călători liber de la începutul pandemiei, din luna martie, orice deplasare necesită aprobarea autorităților.

La primul tur din 1 noiembrie au participat peste 14 mii de alegători din regiunea transnistreană, care au votat la cele 42 de secții de votare deschise pentru ei. Peste 74 la sută din ei au votat pentru președintele în exercițiu, Igor Dodon, iar peste 13 la sută – pentru lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, plasată pe primul loc în primul tur. Biroul de Reintegrare de la Chişinău a anunțat că în regiunea transnistreană locuiesc aproape 248 de mii de alegători moldoveni cu drept de vot.

Votul din 1 noiembrie 2020.

Departamentul de interne de la Tiraspol anunță că cei care vor merge la votare vor prezenta grănicerilor transnistreni actele moldovenești ca dovadă că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar la întoarcere aceștia vor verifica ștampilele cu mențiunea „Votat” aplicate la secțiile de votare. Cei care nu vor avea această ștampilă vor fi plasați în carantină pe două săptămâni, se spune în comunicatul internelor de la Tiraspol.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a interzis transportarea organizată a alegătorilor cu autovehicule care au mai mult de opt locuri.

Olesea Stamate, reprezentanta Maiei Sandu la Comisia Electorală Centrală, a declarat după primul tur că în cazul celor veniți din regiunea transnistreană au existat multiple cazuri de încălcare a interdicției ca alegătorii să fie aduși organizat la vot.

Transportarea organizată a alegătorilor percepută ca dovadă a posibilei coruperi a acestora, neprobată însă oficial, a fost observată și contestată la alegerile prezidențiale de acum patru ani, dar și la parlamentarele din 2019. Unii cetățeni domiciliați în localitățile necontrolate de autoritățile constituționale de la Chișinău declaraseră presei că au primit între 300 și 500 de lei pentru votul lor.

### Vezi și... ### Rusia avertizează împotriva „oricărui amestec extern” în alegerile din R.Moldova