Linkuri accesibilitate

Alegeri în Transnistria: mită și transport ilegal de alegători


Aproape 15 mii de alegători din regiunea transnistreană, domiciliați în localitățile necontrolate de autoritățile de la Chișinău, au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale în secțiile de votare dedicate lor.

Pentru prima dată în peste șapte luni ei avut posibilitatea să iasă din regiune fără a fi obligați la întoarcere să stea în carantină două săptămâni.

Alegeri în Transnistria: mită și transport ilegal de alegători
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct

Republica separatistă s-a autoizolat de Moldova, motivând că încearcă să nu permită extinderea virusului peste Nistru. Unii votanți au profitat de această posibilitate și și-au vizitat rudele de pe celălalt mal, cei mai mulți însă, susțin unii concurenți electorali, ar fi fost transportați organizat la secții, primind și bani pentru a vota. Astfel de incidente au fost sesizate și de observatorii Promo-LEX.

Rapoartele Asociației Promo-LEX, dar și declarațiile reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și formațiunii lui Renato Usatâi semnalează fenomenul transportării organizate a alegătorilor spre secțiile de votare cu foarte probabila remunerare pentru alegerea unui candidat anume. Duminică, în locul zecilor de autocare, ca în 2019 sau 2016, pe trasee erau văzute făcând mai multe curse minibusuri și autoturisme, ca să corespundă formal unei decizii a Comisiei Electorale Centrale care a interzis în ajun navete cu vehicule încăpătoare.

În câteva cazuri votanți aduși organizat au fost surprinși discutând despre sumele ce urmau să le primească ca recompensă, potrivit echipei de monitorizare Promo-LEX. Într-un caz, la Căușeni, votanți de peste Nistru au întrebat funcționarii electorali unde pot lua banii pentru exprimarea votului, mai arată același rapoarte. La Cocieri ar fi fost surprins organizând acest proces chiar președintele raionului Dubăsari, socialistul Grigorie Filipov, cunoscut drept un apropiat al familiei lui Igor Dodon.

Directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a votat la Doroțcaia și spune că numărul celor aduși organizat totuși era vizibil mai mic decât la parlamentarele de anul trecut, la care a candidat și ea. Directoarea se arată convinsă că această „bunăvoință” a Tiraspolului de a deschide circulația liberă pentru o zi ar fi cauzată de un târg avut de actualul președinte Dodon și liderul republicii nerecunoscute Vadim Krasnoleski.

Se întrebau unde se dau bani

„N-a fost deloc îmbulzeală, autocare nu; mașini particulare care de mai multe ori se duceau încolo și înapoi. Și influențarea cu bani a fost. Se certau, se întrebau unde se dau bani și așa mai departe. Totuși, mi se pare că au vrut să vadă care sunt rezultatele și să nu cheltuie banii de două ori. Cred că și asta tot este o tactică. Stăm și până acum în rezervație aici, dar iată ieri, cât de straniu n-a fost, nu li s-a cerut nimănui nimic și se deschid porțile și: Poftim, duceți-vă și alegeți! Evident că este înțelegere. Ce încearcă pe noi să ne prostească că nu-i înțelegere și ei între ei nu se înțeleg, iată se înțeleg foarte bine”.

Eleonora Cercavschi mai adaugă că oferirea de bani alegătorilor ar putea să joace festa regimului separatist. Ea zice că a auzit discuții la policlinică prin care locuitorii regiunii nu ar fi dispuși să meargă la alegerile nerecunoscute de nimeni dacă nu vor fi plătiți.

Medicul stomatolog de la Cocieri, Mihai Văzdăuțan, care locuiește în Dubăsari, spune că auzise că în câteva locuri din Dubăsari s-ar aduna alegători dispuși să-și de votul pentru bani. A mers duminică acolo, dar nu a găsit pe nimeni. I s-a spus că de această dată s-ar fi amânat procedeul. Povestește că forțele separatiste au permis tuturor să circule liber între localități, fără a-i soma pe oameni să intre în carantină la revenire din cauza coronavirusului. Mihai Văzdăuțan zice că are un vecin care a profitat de ocazie și a venit să-și vadă, după mai multe luni, fiica și nepoata din Chișinău. Și așa confruntat cu critici din partea locuitorilor, regimul de la Tiraspol, mai spune medicul stomatolog, nu prea este credibil în ochii locuitorilor regiunii după această deschidere a ferestrei pentru o zi, după care iar a tras obloanele.

Clasat pe locul al treilea al cursei prezidențiale, Renato Usatâi a spus că echipa socialistă ar fi decis în primul tur să fie mai prudentă cu transportarea alegătorilor transnistreni, pentru a se folosi din plin metoda peste două săptămâni. Și el, și echipa Maiei Sandu au anunțat că vor depune sesizări la CEC, poliție și procuratură, acuzând coruperea alegătorilor.

Sergiu Litvinenco de la PAS: „Au fost probabil persoane care au votat conștient, dar majoritatea din cei care au venit, noi vedeam, s-au folosit de microbuze din astea mici care au nouă locuri, așa încât să nu fie formal încălcată hotărârea Comisei Electorale Centrale. Deci, din păcate am asistat și de această dată la o transportare organizată în combinație cu coruperea alegătorilor, ceea ce evident că este o încălcare a legislației naționale și respectiv conduce, cel puțin în această măsură, la vicierea procesului electoral și a scorului. Vom depune sesizări așa încât persoanele care sunt responsabile de această corupere largă a alegătorilor să fie sancționate așa cum prevede Codul Penal”.

Mobilizarea votanților de peste Nistru, inclusiv prin oferirea de bani, este văzută de mai mulți analiști ca una din posibilitățile de sporire a numărului de voturi în favoarea actualului președinte Igor Dodon. Or, în această regiune, spun experții, tradițional se votează candidați pro-ruși, astfel încât și fără stimulente ar fi bucuroși să zădărnicească cursul pro-european al Republicii Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG