Tiraspolul se opune introducerii controlului deplin la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan

Punctul vechi de control Cuciurgan-Pervomaisk

Tiraspolul se opune introducerii controlului deplin la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, cel mai traversat punct de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, care face legătură cu regiunea Odesa și pe unde intră 70 la sută din importurile transnistrene.

„În acest moment aceasta este amenințarea cea mai mare pentru Transnistria. Noi considerăm că este o încercare de a soluționa problemele politice prin pârghii vamale și economice”, a declarat negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Acesta a anunțat că subiectul va fi unul prioritar la discuțiile cu noul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, dar și cu reprezentanții Ucrainei și ai UE.

Din 19 decembrie 2017 Republica Moldova și Ucraina au lansat controlul comun pe segmentul transnistrean al frontierei, care în acest moment funcționează doar la Cuciurgan, chiar dacă inițial se anunța extinderea acestui model la toate cele 12 de puncte de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Încă de atunci administrația separatistă de la Tiraspol a declarat că Kievul și Chişinăul impun o blocadă economică regiunii transnistrene.

Într-o primă etapă, polițiștii moldoveni s-au ocupat de înregistrarea benevolă a cetățenilor și familiarizarea lor cu regulile de trecere a frontierei, pe direcția de intrare în Republica Moldova. La a doua etapă, a fost realizată înregistrarea benevolă și pe direcția de ieșire din țară. Chişinăul a anunțat finalizarea lucrărilor de reconstrucție ce se făceau cu susținerea financiară a UE și trecerea la controlul deplin începând cu 1 februarie 2020.