Într-un scurt comunicat, MET Group a anunțat că este „încântat” că s-a ajuns la o soluție care contribuie la securitatea energetică a Republicii Moldova.
„Această realizare a fost posibilă doar cu contribuția crucială a operatorilor relevanți ai sistemului de transport din UE, Ucraina și Moldova”, a declarat MET, fără să intre detalii.
Inițial, s-a anunțat că grupul MET va începe livrările pe 13 februarie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În ajun, compania afirma că poartă discuții despre „capacitățile și rutele disponibile” prin rețeaua ucraineană.
MET nu a precizat pe ce rute livrează gazele în regiunea transnistreană, pentru ce perioadă și din ce surse sunt acestea achitate.
Între timp, la Tiraspol, liderul administrației sprijinite de Moscova, Vadim Krasnoselski, a declarat că gazele naturale care au intrat în Transnistria pe 14 februarie au fost procurate dintr-un „credit rusesc”.
Krasnoselski și-a exprimat „recunoștința” față de specialiștii ministerului rus al energiei și oficialii de la Moscova „pentru susținerea poporului transnistrean în cea mai dificilă situație energetică”.
Ulterior, șeful interimar de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe Telegram că „livrările de gaze naturale efectuate de compania elvețiană MET Group contribuie la rezolvarea problemei aprovizionării curente în perioada februarie 2025”.
Livrările de la MET Group către regiunea transnistreană au fost autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău, pe 10 februarie. Astfel, guvernul a permis tranzitarea gazului de la frontiera cu R. Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz și compania „MET Gas and Energy Marketing AG”, costurile de tranzit urmând să fie achitate de Tiraspoltransgaz, în avans.
Soluția a fost identificată după ce Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice.
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a declarat, cu acea ocazie, premierul Dorin Recean.
Chișinăul a permis livrările în stânga Nistrului cu câteva condiții: „eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control, instalate în 2022”.
- Te-ar putea interesa și: Regiunea transnistreană primește a doua zi consecutiv gaze procurate în România
MET Group a început livrările pe 14 februarie, deși se aștepta să facă aceasta cu o zi mai devreme. În zilele de 12 și 13 februarie, regiunea transnistreană a primit gaze naturale prin intermediul Moldovagaz, procurate de pe Bursa de Mărfuri din România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te