„Cooperarea de scurtă durată dintre MET Group și Moldovagaz va fi prelungită după sfârșitul lunii februarie”, se spune într-un email trimis astăzi, 27 februarie, redacției de Tobias Kistner, directorul pentru comunicare al MET Group. El nu a precizat detalii privind volumul de gaze și termenii exacți, invocând „secretul comercial”.
Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, cooperarea va avea loc pe parcursul lunii martie, iar livrările din luna februarie „au fost executate în conformitate totală cu obligațiile contractuale”.
Într-o postare pe canalul său de Telegram, Vadim Krasnoselski a spus că „gazul va fi livrat la timp” și a mulțumit autorităților ruse și vicepremierului rus Alexandr Novak.
La 21 februarie, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto anunța că o companie comercială deținută de Ungaria va furniza gaze naturale regiunii separatiste transnistrene din Moldova, ca urmare a unei cereri din partea ministrului rus al energiei. Numele companiei nu a fost făcut public.
Guvernul moldovean speră că Tiraspolul va accepta oferta europeană
Purtătorul de cuvânt al Guvernului moldovean, Daniel Vodă, a spus că autoritățile de la Chișinău permit tranzitul de gaze în regiunea transnistreană cu condiția „respectării cadrului legal”.
Cu o zi înainte, într-un răspuns la întrebarea Europei Libere, Vodă spunea că autoritățile de la Chișinău au acceptat actualul mecanism pentru „a nu admite o catastrofă umanitară în stânga Nistrului”, însă ar prefera ca regiunea transnistreană să accepte grantul de 60 milioane de euro oferit de UE pentru procurarea gazelor, oferta ce rămâne valabilă.
Autoritățile separatiste au spus că nu vor ajutorul european pentru că acesta era condiționat, printre altele, de ajustarea tarifelor la gaze la cele de piață.
Dar anunțul liderului separatist de la Tiraspol vine și la o zi după ce așa-zisele autorități din stânga Nistrului au anunțat în cele din urmă majorări de peste 100% a tarifelor la serviciile comunale, care vor intra în vigoare de sâmbătă, 1 martie.
Autoritățile separatiste au explicat decizia prin „modificarea mecanismului de calcul al prețului la gazele naturale”, în condițiile în care din 14 februarie, regiunea consumă gaze livrate de traderul european cu origini ungurești MET Group. Tiraspoltransgaz achită în avans pentru tranzitul de gaze, inclusiv prin R. Moldova, din contul unui credit oferit de Rusia.
Chiar și după mărire, tarifele la gaze în stânga Nistrului sunt mai mici decât cele de pe malul drept, care corespund prețurilor de piață. Spre exemplu, consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova plătesc 4,10 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,68 lei/kWh de energie. Prețul gazului este de 16,74 de lei pentru un metru cub.
Totuși, MET livrează zilnic în regiunea separatistă circa 3 milioane de metri cubi de gaze, cantitate suficientă doar pentru consumul casnic și cel al instituțiilor publice.
Pentru prima dată în existența sa, regiunea secesionistă a rămas, la 1 ianuarie, fără gaze rusești. Concernul rus Gazprom a oprit atunci livrările, la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.
O lună mai târziu, pe 1 februarie, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul moldovean pentru a evita o criză umanitară, autoritățile de la Chișinău căpătând, tot pentru prima dată, controlul asupra livrărilor de energie în stânga Nistrului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te