„Toate guvernările de la proclamarea independenței au neglijat autonomia locală” (Iurie Țap/Tribuna md.)

Presa generic Moldova

Cetățenii R. Moldova au sărăcit cu un sfert în urma devalorizării cu 25 la sută a leului, la începutul anului 2015, iar în total pierderile cauzate populației R. Moldova de „furtul secolului” sunt evaluate la circa jumătate de miliard de dolari, se spune în articolul: „Va izbândi, oare, R. Moldova în istovitoarea confruntare cu corupția?”, publicat de platformă Global Voices. „Politicienii din acest stat est-european veneau și plecau, jubilând și perindându-se în ultimii 30 de ani de independență, un lucru rămânând neschimbat: capacitatea lor inepuizabilă de a băga Moldova în scandaluri de corupție internațională”, se scrie în articol.

Serghei Tkaci publică un editorial pe portalul Argumentî i Faktî v Moldove în care opinează că „Vremea Maiei Sandu a trecut”. Autorul afirmă lidera PAS a comis o serie de erori grave în legătură cu alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominală de la Hâncești. Tkaci compară situația Maiei Sandu cu cea a unui „bombardier în picaj”. „Problema este că Maia Sandu vrea să devină candidatul unic al partidelor pro-europene. Dar acestea nu vor”, menționează autorul.

Portalul Noi.md publică un articol de analiză despre copiii moldoveni care ar deveni victimele pedofililor din străinătate. Anual, în Moldova se înregistrează sute de cazuri de violență sexuală asupra copiilor, se scrie în articol. Asta în timp ce, din estimările specialiștilor, majoritatea absolută a incidentelor nu nimeresc în rapoartele poliției. Experții constată că în țara noastră au luat amploare cazurile exploatării sexuale comerciale a copiilor de către străini, se subliniază în material. „Trebuie să facem așa, încât responsabilitatea pentru aceste infracțiuni să fie inevitabilă, iar violatorii să nu profite de careva indulgențe de genul măsurilor blânde de reprimare, eliberare condiționată înainte de termen, nemaivorbind de pedeapsa condiționată”, se opinează în articol.

Ziarul Național publică un comentariu semnat de Victor Chirilă care pune la îndoială faptul că Viktor Orban ar putea să ajute R. Moldova. „Valorile și principiile dlui Viktor Orban sunt contrare valorilor și principiilor UE, spre care tindem, și ale Parteneriatului Estic, unde ne aflăm în prezent; pentru că valorile și principiile sale sunt foarte aproape de valorile autoritarului Putin”, afirmă autorul.

Se atestă percepția că statul este corupt și justiția nu funcționează adecvat – aceasta este una dintre concluziile FMI la finalul programului cu RM, scrie Jurnal MD. Experții Fondului atenționează Guvernul de la Chișinău că trebuie să implementeze reforme pentru a putea obține asistența financiară externă, pe care contează în Legea bugetului pentru 2020, și că trebuie să se asigure că are planuri de rezervă, în cazul în care această asistență nu va fi acordată. „Perspectivele sunt mai degrabă pozitive, dar rămân anumite riscuri. Reinstaurarea instabilității politice sau încetinirea ritmului de implementare a reformelor ar putea afecta încrederea și limita opțiunile de finanțare externă”, a declarat șeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan.

Portalul Tribuna îl citează pe ex-deputatul Iurie Țap care susține că deși suntem la 25 de ani de la adoptarea Constituției RM, care a statuat descentralizarea puterii și autonomia colectivităților locale, autoritățile locale în continuare depind și vor depinde de politic. În opinia sa, toate guvernările de la proclamarea independenței, pur si simplu, au neglijat autonomia locală, altfel spus, interesele specifice ale celora care locuiesc în sate și orașe. „„Este trist, dar trebuie să luptăm, or, aleșii locali, în special primarii, sunt datori să respecte alegerea oamenilor”, a mai spus ex-deputatul.

Portalul Anticorupție scrie despre tânărul Alexandru Rjavitin, reținut de autoritățile de la Tiraspol, că a fost înrolat din nou în așa-numita armată transnistreană. Rjavitin a apărut într-un reportaj realizat de postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” din regiune, în care susține că în prezent se bucură de condiții mai bune de trai, iar atitudinea superiorilor și a colegilor s-a schimbat mult.

În ediția de joi a Ziarului de Gardă găsiți un articol amplu despre soarta bunurilor puse sub sechestru în „dosarele miliardului furat”. Jurnaliștii scriu despre cum (nu) are loc recuperarea banilor din sentințele lui Filat, Platon, Ion Rusu, dar și ce se mai întâmplă în celelalte dosare legate de frauda bancară.

Un holding din Turcia este noul pretendent la portul Giurgiulești, scrie Mold-street. Una din companiile holdingului Yildirim, printre cele mai mari grupuri industriale din Turcia, ar fi gata să preia dreptul de operare a Portului. Subiectul a fost discutat în cadrul unei vizite la Istanbul a bașcanului regiunii Găgăuze Irina Vlah.