Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat la Washington că va declara stare de urgență națională pentru a putea construi zidul de la granița cu Mexicul, una din principalele sale promisiuni electorale. În timpul campaniei prezidențiale din 2016, el spusese că zidul urma să fie plătit de Mexic. Opoziția democrată a reacționat imediat calificând intenția drept „un abuz grosolan de putere”.
### Vezi și... ### Președintele Trump între compromisul bugetar și starea de urgență naționalăUlterior,Trump a semnat decretul prezidențial în același timp cu bugetul de compromis, negociat în Congres pentru a se evita o nouă închidere parțială a administrației. O măsură care se dovedise extrem de nepopulară și pentru care președintele este făcut responsabil de majoritatea americanilor.
Vorbind la Casa Albă, Trump a invocat din nou „invazia de imigranți, crimă și droguri” cu care s-ar confrunta Statele Unite din lipsa unei granite sigure în sud. Declarând stare de urgență, președintele nu mai are nevoie de aprobarea Congresului pentru a finanța zidul și speră să poată utiliza aproape opt miliarde de dolari, banii urmând să fie luati, se pare, din bugetul alocat pentru operațiunile din străinătate ale Pentagonului.
Președintele nu a precizat la ce proiecte militare anume se va renunța. Pe de altă parte, el a recunoscut că inițiativa sa va fi contestată de democrați și nu numai în justiție. „Dar vom avea câștig de cauză la Curtea Supremă” a spus Trump, acolo unde a numit deja doi judecători noi, din completul de nouă.
### Vezi și... ### Guvernul american s-a redeschis. Ce urmează?În bugetul de compromis pe care îl va semna, pentru întărirea graniței este prevăzută o sumă de „numai” 1,4 miliarde de dolari.
Democrații au reacționat imediat, anunțând că vor încerca să blocheze decretarea stării de urgență în Congres și o vor contesta și în justiție.
„Este încercarea unui președinte dezamăgit de a prelua puterea, încălcând litera legii pentru a obține ceea ce nu a reușit prin procesul legislativ prevăzut de constituție” au afirmat, într-o declarație comună, Nancy Pelosi, lidera democrată a Camerei Reprezentanților și Chuck Schumer, liderul minorității democrate din Senat.
Statisticile oficiale americane (Agenția vamală și pentru protecția frontierei) arată că din 2000, numărul imigranților a scăzut dramatic de la un milion șasesute de mii la patru sute de mii, iar 2017, primul an al președinției Trump, a avut cel mai scăzut număr de imigranți din 1971. Sunt cifre pe care democrații le vor invoca pentru a demonstra că nu există o stare de urgență. (IG)