Tolstoi: între război și pace

Lev Tolstoi pozând pentru un portret la vârsta de 20 de ani. Tânărul nobil s-a născut în 1828 într-o familie de moșieri înstăriți. Părinții lui Tolstoi au murit când el era încă copil.

Casa părintească a lui Tolstoi la Iasnaia Poliana. Moșia familiei e la aproximativ la 200 km la sud de Moscova.

Tolstoi în uniformă militară, anul 1854. După anii tinereții petrecuți cu jocuri de noroc, băutură și femei, Tolstoi s-a înrolat în armata țaristă. Și-a îndeplinit cu onoare serviciul militar în Caucaz și în Războiul Crimeii, care încă nu se încheiase în momentul în care a fost făcută această fotografie.
 

Ghiulele rămase după Războiul Crimeii.
În Crimeea, Tolstoi și-a descris observațiile asupra faptului cum soldaților li se făceau amputările – această experiență i-a schimbat profund viziunea asupra războiului: „Veți vedea cum un cuțit strâmb își împlântă tăișul în corpul alb și sănătos al omului”, – scria el mai târziu. „Veți vedea cum cel rănit deodată își revine, blestemând cu un strigăt sfâșietor și plin de groază; veți vedea cum felcerul va arunca într-un colț mâna amputată; veți vedea cum pe targă stă, în aceeași cameră, un alt rănit și, privind operația tovarășului, se crispează și oftează...; veți vedea un război fără chipul lui corect, deloc frumos și strălucitor, deloc cu muzică și bătăi la tobe, cu drapele în bătaia vântului și cu generali pe cai cabrați, ci veți vedea adevărata față a lui – cu sânge, suferință și moarte...”

Tolstoi (sus, stânga) pozând cu un grup de scriitori ruși în 1856. Tolstoi deja era cunoscut în literatura rusă drept un tânăr talent.
 

Tolstoi și soția sa Sofia, tinerii s-au căsătorit în 1862. Cuplul a avut 13 copii, opt dintre care au ajuns la majorat. Nu putem însă vorbi despre un matrimoniu fericit. Cu o zi înainte de nuntă, Tolstoi, într-un mod ciudat, i-a oferit Sofiei notițele sale în care minuțios erau descrise relațiile sale sexuale cu fiicele de țărani.

Тolstoi în 1862. Peste un an după această fotografie, scriitorul a început lucrul la romanul-epopee „Război și pace”, care i-a luat șase ani.
 

Portretul lui Tolstoi, în jurul anului 1870, deja cu un renume universal. În 1878, scriitorul devine un creștin evlavios în căutarea învățăturii biblice a lui Isus Hristos. Tolstoi nega multe teze ale bisericii pravoslavnice ruse. Tot atunci a devenit și vegetarian. Iată ce scria el în legătură cu aceasta: „Omul poate trăi sănătos fără a omorî și mânca animalele; iată de ce, dacă el mănâncă carne, el ia viața animalelor doar pentru a-și satisface pofta. Și acesta e un comportament amoral ”.
 

Тolstoi face o listă a țăranilor înfometați care au nevoie de alimente în timpul foametei din Rusia anului 1981. Tot atunci, Tolstoi a declarat că are de gând să se dezică de drepturile de autor asupra operei sale care deja constituia o avere.

Тolstoi pozând cu scriitorul rus Maxim Gorki în 1900 la Iasnaia Poleana. Gorki își amintea: „Am fost impresionat de întâlnirea noastră, nici acum nu pot înțelege deplin... Am petrecut acolo toată ziua, de dimineață până seara”.
 

Тolstoi cu fiica sa Alexandra pe malul mării într-un loc necunoscut, anul 1901. Tolstoi a fost excomunicat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul când a fost făcută această fotografie.
 

Тolstoi își distrează nepoții, povestindu-le un basm, anul 1908.

Drumul spre Iasnaia Poleana, spre casa de la țară a lui Tolstoi, la sud de Moscova, fotografie din anul 1909.
 

O fotografie rară din anul 1909, Tolstoi povestind ceva. Cam la un an, după certuri interminabile în familie, Tolstoi a ieșit în zăpadă din casă. A urcat într-un tren și a mers într-o direcție necunoscută. În tilmul călătoriei s-a îmbolnăvit de pneumonie și a murit pe 20 noiembrie 1910 în casa inspectorului gării.
 

Corpul neînsuflețit al lui Tolstoi (centru, stânga) este scos din gara din Lipețk, unde a murit celebrul scriitor. Tot atunci, în clipe de profundă tristețe a poporului, țarul Nicolai al II-lea scria: „Regret sincer moartea marelui scriitor, care în anii înfloritori ai talentului său a reflectat în opera sa cei mai glorioși ani ai istoriei ruse. Să-i fie Dumnezeu un judecător milostiv”.
 

Marcăm 110 ani de la moartea lui Lev Tolstoi pe 20 noiembrie 1910. Vă propunem o galerie de fotografii din viața unuia dintre cei mai mari scriitori ai Rusiei.