Tot ce e de știut înaintea așteptatei dezbateri prezidențiale „fără moderator”

Este și prima asemenea confruntare între finaliștii unei curse prezidențiale din 2016 încoace.

Președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, se vor confrunta în prima, și probabil singura lor dezbatere electorală înainte de turul doi al prezidențialelor, din 3 noiembrie. Va fi și o premieră mondială, pentru că nu va avea moderator.

De ce fără moderator? Așa a propus Maia Sandu, iar Alexandr Stoianoglo a acceptat. Sugestia a venit după ce moderatorul avansat la început de candidatul PSRM și acceptat de candidata PAS a fost criticat public de aliații ei pentru lipsă de integritate, făcând problematic pentru Sandu să meargă mai departe cu aranjamentul inițial.

Când, unde și mai ales cum?

Cei doi se vor întâlni duminică, 27 octombrie, la ora 10:00, la Palatul Republicii. Va fi prima lor dezbatere electorală, după ce niciunul din ei nu au fost la vreo dezbatere înainte de primul tur de scrutin.

În mod normal, moderatorul, de regulă un jurnalist sau o jurnalistă, adresează întrebări de interes public, cronometrează răspunsurile pentru a asigura condiții egale și chiar verifică împreună cu echipa sa dacă răspunsurile corespund adevărului sau sunt minciuni.

În lipsa moderării, toate acestea trebuie făcute direct de candidați. Cei doi își vor adresa pe rând câte 10 întrebări, iar cine întreabă primul - se stabilește prin tragere la sorți înainte de dezbatere. Dacă și cum se va face și fact-checkingul răspunsurilor, nu este clar.

Unde va putea fi urmărită?

Dezbaterea de la Palatul Republicii, la care participanții vor putea vorbi și în română, și în rusă, va fi transmisă în direct de televiziunea publică Moldova 1, care nu va interveni în conținut.

Alte posturi de televiziune, radio sau instituții media vor putea prelua transmisiunea pentru difuzare integrală, fără a interveni însă nici ele în conținutul acesteia.

Dezbaterea va avea loc fără public (și fără ovații). Cei doi candidați vor fi însoțiți de câte cinci membri ai propriilor echipe de campanie, care vor sta în afara platoului de emisie. Candidații vor fi așadar singuri, față în față și în fața camerelor de filmat.

Mai există vreo regulă?

Există. Sandu și Stoianoglo vor avea fiecare câte două minute pentru fiecare mesaj de salut și de final.

Întrebările pe care și le pun trebuie să dureze câte un minut, răspunsurile - câte două, iar cei doi vor putea avea și replici tot a câte un minut. De exemplu, dacă întreabă Maia Sandu, iar Alexandr Stoianoglo o atacă în răspunsul său, ea va mai avea după asta un minut pentru replică. Apoi, secvența se repetă, când vine rândul celuilalt să întrebe.

Pentru a asigura respectarea limitei de timp, fiecare candidat va fi ajutat de un delegat cu cronometru, iar microfoanele le vor fi închise automat la expirarea timpului.

Vor mai fi și alte dezbateri?

Nu este limpede. Directorul Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a propus celor doi candidați să participe la încă una, de această dată în studioul televiziunii publice, luni, 28 octombrie.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va accepta invitația, în timp ce contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, nu a dat un răspuns.

Cei doi au mai fost invitați de alte televiziuni, dar nu există vreo confirmare că vor merge la vreuna împreună.

Tot ce se poate spune este că „dezbaterea fără moderator” de la Palatul Republicii este o premieră, probabil mondială.

Pentru Republica Moldova este și prima asemenea confruntare între finaliștii unei curse prezidențiale din 2016 încoace. Atunci, tot Maia Sandu s-a duelat cu Igor Dodon de mai multe ori și la mai multe televiziuni. În 2020, asemenea dezbateri nu au existat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te