Tot mai mulți ruși renunță la cetățenie

Andrei Movcean, economist, fondatorul Grupului Movcean

Cunoscutul economist Andrei Movcean a renunțat oficial la cetățenia rusă.

Movcean a publicat pe pagina sa de Facebook certificatul corespunzător, semnat de secretarul Ambasadei Federației Ruse în Marea Britanie, și reproducerea documentului cu textul - o amintire a anilor trăiți în Rusia. Economistul și-a început mesajul cu cuvintele „draga mea, odată iubită”, adresate Rusiei, țara sa natală.

„Ne-am despărțit de facto cu mult timp în urmă” spune el adăugând că nu s-au despărțit oficial „și mulți încă mai cred că suntem împreună (...) Copiii noștri, copiii născuți în tine, au rămas cu toții alături de mine - și chiar îți sunt recunoscătoare pentru că i-ai lăsat să plece pe toți.” Movcean face aluzie la propria familie plecată de mai multă vreme din Rusia.

Movcean are 55 de ani, s-a născut la Moscova, a absolvit Academia Financiară din cadrul Guvernului Rusiei și Școala de Afaceri de la Universitatea din Chicago, după care a lucrat mult timp în sectorul bancar rusesc, vorbind în același timp în mass-media ca expert în probleme economice.

În 2016, Movcean a fondat Grupul Movcean, un grup de companii de gestionare a investițiilor. În 2020, economistul a părăsit Rusia pentru Marea Britanie. Anterior, el și familia sa au primit cetățenia cipriotă.

În prezent, Movcean este printre experții din cadrul programului de politică economică al Centrului Carnegie din Moscova, organizație care și-a încetat activitatea în Rusia în septembrie anul trecut.

În mesajul publicat pe Facebook, Movcean încheie pe un ton melancolic și, totodată, consolat: „Cine știe, poate ne vom revedea - peste mulți, mulți ani, mulți ani, voi apărea ca un străin în orașul tău, pe străzile tale, uitându-mă în ochii goi de la fereastra casei care a fost cândva a mea și, deodată, te voi întâlni pe tine. Poate. Nu sunt sigur. Nu-mi doresc asta. Încă nu am nimic la care să mă întorc, fosta mea... acasă.”

După începerea invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina, zeci de cetățeni ruși de diferite profesii și activități (activiști ai opoziției, avocați, oameni de afaceri, sportivi etc.) și-au anunțat retragerea cetățeniei ruse. Joi, a devenit cunoscut faptul că miliardarul Igor Makarov, care conduce compania energetică Areti, a refuzat pașaportul rusesc . El a devenit al șaselea rus din rândul actualilor și foștilor participanți la lista Forbes a celor mai bogați oameni care au renunțat la cetățenie după începerea războiului din Ucraina.