Toți cetățenii români din R. Moldova se pot înscrie pe listele de așteptare pentru vaccinare anti-COVID

Cetățenii români din Republica Moldova se pot vaccina în România, chiar dacă nu au buletin.

Actualizare, 15 martie 2021: S-a deschis înscrierea la vaccinare pentru toată lumea, etapă la care pot participa și cetățenii moldoveni, cu cetățenie română.

Listele de așteptare pentru programarea la vaccinare se deschid succesiv, începând cu ora 9.00., pe județe și alfabetic:

9:00-11:00 Centre de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna
11:00-13:00 Centre de vaccinare din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova
13:00-15:00 Centre de vaccinare din județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București

Lista de așteptare: 7 sfaturi folositoare pentru vaccinare

------------------------------------------------------------------------------------Actualizare, 14 martie 2021: De luni, 15 martie, în România începe înscrierea în faza a treia de vaccinare anti Covid-19, pentru toată lumea, la care pot participa și cetățenii moldoveni, care au și cetățenia română.

--------------------------------------------------------------------------------------

Actualizare, 10 martie 2021: Fosta secretară de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din guvernul României, Ana Guţu, a făcut miercuri un apel către autorităţile sanitare şi medicale din România să ajusteze platforma de programare la vaccinul anti-COVID, astfel încât şi cetăţenii români din Republica Moldova să se poată loga (să poată intra) în acest program cu un număr de telefon mobil din R. Moldova.

--------------------------------------------------------------------------------------

Un oficial al ministerului Sănătății de la București ne-a explicat că tot ceea ce contează este Codul Numeric Personal, un număr pe care îl are orice cetățean român și care apare și pe pașaport atunci când acesta e singurul act cu care se poate legitima cineva. În orice caz toți cetățeniiromâni cu domiciliul în străinatate pot primi CNP.

De altfel, inclusiv cetățenii străini care primesc drept de ședere în România intră în posesia unui astfel de Cod Numeric Personal, format din 13 cifre și care apare pe toate documentele de ședere temporară.

### Vezi și... ### Moldovenii cu cetățenie română se pot vaccina în România

Așadar, cetățenii din R.Moldova care au cetățenie română se pot vaccina împotriva Covid19, dacă intră în categoriile aflate în această a doua etapă a procesului de imunizare și dacă se înscriu pe platform de vaccinare.

În această a treia etapă se vor putea înscrie toți cei care doresc să se imunizeze

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că, potrivit calendarului de livrări, în martie urmează să ajungă în România 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar în aprilie minim 3.128.000 de doze. Livrarea acestor doze va decongestiona aglomerația care există pe platformele virutale de înscriere și va face ca România să treacă la etapa a treia de vaccinare, după cum a precizat și primul ministru Florin Cîțu. În această a treia etapă se vor putea înscrie toți cei care doresc să se imunizeze. Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus, persoanele din etapa a treia a vaccinării se pot programa pe platforma online dedicată acestui proces după data de 15 martie, urmând ca inocularea vaccinului pentru acestea să aibă loc cel mai probabil în aprilie.

### Vezi și... ### Presa despre un an de pandemie și geopolitica vaccinurilor

Fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare poate vizualiza câte persoane se află înaintea ei şi poate estima data la care ar fi programată pentru vaccinare. Activarea acestei liste de aşteptare pe platforma online a depins de operaţionalizarea celor 750 de centre din România prevăzute în campania de vaccinare. Numărul centrelor de vaccinare urmează să depășească 1100, în următoarea perioadă, potrivit oficialilor din Sănătate

Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus a anunțat astăzi că cei care s-au vaccinat cu două doze de ser anti-COVID pot descărca adeverinţa de vaccinare direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

În ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 43.000 de persoane, dar numărul vaccinărilor zilnice ar urma să crească la 100.000 zilnic, în așa fel încât să poată fi făcută imunizarea de masă până la începutul toamnei.