Your browser doesn’t support HTML5
O analiză a redacției Deutsche Welle rezumă stadiul crizei politice de la Chișinău după respingerea în Parlament a guvernului propus de Natalia Gavriliță, dar și după ieșirea socialiștilor cu un contraplan abil care ar putea duce totul la Curtea Constitutțională. PSRM a constituit o majoritate parlamentară împreună cu „traseiștii și deputații Partidului Șor” și s-a grăbit să-i înainteze președintelui Maia Sandu o altă propunere de prim ministru, pe Mariana Durleșeanu, fost ministru de finanțe în perioada guvernării comuniste. O decizie a Curții Constituționale spune că președintele e obligat să desemneze un candidat de prim ministru din rândul unei „majorități absolute formalizate”, dar, se explică în analiza Deutsche Welle, sunt multe nuanțe de care Curtea ar putea ține cont. Maia Sandu spune că printre cei cincizeci de semnatari ai documentului cu propunerea se găsesc „persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ținute ostatice, de asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide politice și mai multe grupuri parlamentare și pe cazul unora dintre aceste acte de traseism politic există suspiciuni rezonabile de corupție și de presiune externă”. Dacă s-ar dori suspendarea președintelui, pe motiv că a ignorat decizia de anul trecut a CCM, ar fi nevoie de o majoritate de două treimi, pe care socialiștii nu o au în acest moment. Și chiar dacă ar avea-o, referendumul care ar transforma suspendarea în demitere ar fi cu siguranță în favoarea Maiei Sandu, a cărei cotă de încredere este foarte ridicată. Analiza Deutsche Welle citează și analiști moldoveni.
Vladimir Putin e „în vârstă” și „destul de bolnav”
„Transferul de putere în Rusia a început, ne aflăm în faza a doua și cazul Navalnîi îi dă o dinamică specială”, declară analistul de politică externă Armand Goșu în interviul acordat Magdei Grădinaru la spotmedia.ro. Practic, situația creată în jurul situației lui Navalnîi pune în pericol, pentru moment, acest „transfer de putere” care ar avea loc în spatele cortinei și în care, crede Goșu, Vladimir Putin urmărește un singur lucru: să-și asigure exact protecția pe care el i-a acordat-o predecesorului său Boris Elțîn atunci când i-a luat locul: imunitate pentru el și familia lui, pe toată durata vieții. Goșu susține că Vladimir Putin e „în vârstă” și „destul de bolnav”. Posibilul transfer de putere e însă mai greu de făcut acum, „pentru că în joc sunt mai vechii și mai noii oligarhi și, în plus, noii nobili ai lui Putin, «băieții» desprinși din serviciile secrete, bogătașii care țin în viață un regim criminal”. Dar ceea ce trage mai mult în balanță este acumularea nemulțumirilor subterane care pot izbucni la un moment dat necontrolat. Cine îi va asigura lui Putin protecția pe care și-a dorește la ieșirea din scenă ? Nimeni nu știe, nici chiar actualul lider de la Kremlin. Deși „are o mare forță politică în momentul acesta (și)nu există altcineva în Rusia capabil să scoată în stradă sute de mii de oameni, de la Vladivostok la Kaliningrad”, spune Goșu, Alexei Navalnîi nu are un partid solid în spate pentru a spera că va ajunge la conducerea Federației. Pentru asta, ar trebui să fie aceptat și de oligarhi. Or, mai spune invitatul Magdei Grădinaru, „Nu cred că oligarhii vor să joace împotriva lui Putin în acest moment. Cei care au încercat să joace împotriva lui și a lui Elțîn în 1999 au plătit scump, au murit, au dispărut în condiții stranii”.
„Dacă, după alegerea sa ca președinte, Vladimir Putin a monopolizat puterea politică cu justificarea restabilirii autorității Statului, scrie și Cristian Pârvulescu în Observator cultural, astăzi încercarea de câștigare a legitimității prin referința la URSS, ca și la țarism, dă seama despre blocajul în care a ajuns puterea de la Moscova. Iar acțiunile lui Navalnîi au contribuit la această degringoladă. Utilizarea terorii pentru a se menține la putere dovedește slăbiciunea structurală a acestui regim. Și dacă, pentru moment, nu există încă o alternativă politică la Putin, fundătura în care regimul se află deschide drumul tuturor posibilităților”.